brda
Aktualno

Pomembne so inovativnost, trajnost in brezkompromisna kakovost

Klet Brda je ena od tistih vinskih kleti, kjer stavijo na inovativnost, kar dokazujejo tudi s svojimi izdelki. Sem ne sodijo le njihova vina, ampak tudi druga ponudba, s katero želijo privabiti obiskovalce na svoj konec Slovenije.

Poleg inovativnosti je visoko na lestvici njihovih vrednot tudi trajnost, saj se kot zadruga dobro zavedajo svoje vloge v lokalnem okolju in so zato zavezani k trajnostni pridelavi. Prizadevajo si, da njihovi vinogradniki vinograde obdelujejo na kar se da trajnosten način. Tako pridelana vina označuje znak čebelice, ki so ga razvili za lažje označevanje vin, ki nastajajo v skladu z načeli trajnostne pridelave.

Na vprašanje, ali zavezanost trajnosti cenijo tudi kupci, odgovorijo, da je težko podati enoten odgovor, ki bi veljal za vse potrošnike. »Določen nezanemarljiv delež potrošnikov je cenovno zelo občutljiv in mu cena še vedno predstavlja enega od ključnih dejavnikov pri nakupnem odločanju, žal tudi ko gre za vino. Hkrati pa je iz leta v leto med potrošniki več zavedanja o pomenu izbiranja kakovostnih, trajnostno pridelanih in lokalnih izdelkov, za katere so pripravljeni plačati tudi več. To nas zelo veseli, saj še posebej pri vinu velja pravilo: manj je več. Želimo si, da bi se potrošniki odločali za boljša vina v zmernih količinah,« pravijo. V ta namen kot največja slovenska klet veliko pozornost posvečajo izobraževanju in dvigovanju vinske kulture, saj menijo, da je znanje s področja vina v Sloveniji precej nizko.

Potrošnike, ki šele vstopajo v svet vina ali pa bi radi svoje znanje poglobili, nagovarjajo preko številnih strokovnih degustacij, ki so jih v današnjem času do določene mere nadomestile tudi spletne degustacije, in preko objavljanja številnih spletnih vsebin z nasveti enologa glede izbora pravega vina za pravo priložnost, pravilnega rokovanja z vinom, spajanja vina in hrane ipd. »Vinski svet je res bogat in večplasten, za marsikoga tudi očarljiv in romantičen in ko začneš spoznavati njegove čare, kmalu začneš ceniti zares kakovostno vino, ki pa gre z roko v roki s trajnostno pridelavo,« poudarjajo.

Za mlade po duši

Kot rečeno, stavijo tudi na inovativnost – tako na ravni ponudbe in izdelkov kot na področju oblikovanja. Eno od vin v inovativni embalaži je Quercus young. Quercus je sicer njihova najbolj prepoznavna blagovna znamka, ki predstavlja pomemben delež njihove prodaje. Lani je praznovala 20 let, tako da gre za eno starejših vinskih blagovnih znamk v Sloveniji. Da ohranjajo njeno relevantnost, vsako leto določen del marketinških aktivnosti namenijo za njeno aktualizacijo. Letos so v njen asortiman dodali dve novi rdeči vini, in sicer Quercus selekcijo, ki predstavlja nadgradnjo sortnih vin Quercus z izbrano rdečo zvrstjo, in mlado vino Quercus young, ki je povsem drugačna zgodba. »Tu smo želeli vinske kupce, ki veljajo za precej konzervativne, temu pa sledi tudi homogena podoba vinske police, presenetiti z nečim novim. Prvič v Sloveniji smo steklenico vina opremili s papirnato vrečko. Quercus young je mlado rdeče vino, zato je tudi nekoliko manj bistro, po okusu pa zelo sveže in sadno, mladostno, zato smo ga tudi pospremili z geslom za mlade po duši in trendovsko komunikacijo,« pravijo.

brda young

Evropejci smo do vina bolj konzervativni

V posebni embalaži je tudi vino, ki so ga izdelali za ameriški trg, gre pa za vino v pločevinki. Ameriški trg je njihov največji in najpomembnejši trg, zato imajo tam tudi svoje hčerinsko podjetje. Kot pravijo, Amerika sodi v novi svet vinskih pridelovalk, medtem ko je Evropa kot klasična pridelovalka vina precej bolj konzervativna. Tako je že, kar zadeva regulative, še bolj pa, kar zadeva pričakovanja in navade potrošnikov, ko gre za vino.

»Pločevinke z vinom so v ZDA pomemben prodajni segment in tu smo samo sledili trendu. Lani smo v pločevinko napolnili sivi pinot Avia, letos pa se mu je pridružič še Fritzz – naš nizkoalkoholni aperitiv z okusom bezga in limete. V Sloveniji za zdaj potrošniki še niso na stopnji, ko bi vino iz pločevinke sprejeli kot nekaj običajnega. Je pa dejstvo, da kar je danes v Ameriki normalno, bo verjetno čez pet ali deset let tudi tukaj. Globalizacije se ne da ustaviti, smo pa vsekakor Evropejci do vina precej bolj konzervativni in morda nikoli ne bomo pripravljeni množično sprejeti vina v pločevinki. Pred desetletjem so bila vina v kartonski embalaži 'bag in box' v Sloveniji novost, ki je bila prav tako deležna skepticizma, danes pa je to eden od najbolj rastočih segmentov, saj so potrošniki ugotovili njeno priročnost, hkrati pa gre tudi za okolju prijaznejše pakiranje,« pravijo v Kleti Brda.

brda ploč

Spletna stran mora upoštevati uporabnika

Pred kratkim sta zaživeli tudi njihova nova spletna stran in nova spletna trgovina. Čeprav se strinjajo, da je spletna stran nekakšna »vizitka« podjetja, menijo, da danes ni več najpomembnejše, da so na njej predstavljeni tako, kot se jim zdi najboljše. »Redkokdo ima namreč čas brati dolge predstavitvene opise in hvalospeve. Potrebno je upoštevati uporabnika, njegove želje in potrebe, zato smo pri zasnovi nove strani predvsem želeli, da omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo, bodisi glede pridobivanja novih vinskih znanj bodisi pri odločanju za nakup vin preko spleta,« pravijo. Zanimiva nova funkcionalnost je tudi vinski kviz. Ta uporabniku na podlagi nekaj vprašanj ponudi vino, za katerega menijo da bi mu ustrezalo glede na priložnost, okus in kulinariko, ki ga bo spremljala. Nekomu, ki vinski svet šele spoznava, bo ta funkcionalnost zagotovo omogočila razrešiti kakšno dilemo.   

»Napolnimo življenje«

V Kleti Brda so pred kratkim predstavili nov spot pod sloganom »Napolnimo življenje«. Njihov glavni komunikacijski cilj je graditi močno blagovno znamko, ki hkrati predstavlja tudi njihov čudoviti okoliš. Kot največja slovenska klet s 400 vinogradniškimi družinami verjamejo, da morajo biti vrhunska vina dostopna in razumljiva vsem, ne samo vinskim ekspertom. »Veseli smo, da se ljudje z nami počutijo dobro, sproščeno in da vedo, da z nami ne bodo zgrešili, ampak da bodo napredovali v znanju in kulturi o pitju vina. Počasi, a vztrajno kot dobro vino. Naše poslanstvo je jasno – ustvarjanje vrhunske vinske spremljave življenja, ob kateri bomo vsi imeli polnejša, bogatejša življenja, tako tisti, ki ob vinu uživajo, kot tisti, ki ga pridelujemo. 'Napolnimo življenje' je slogan, ki to najlepše zaobjame,« so prepričani.

Ko so oblikovali in se pogovarjali o ideji, se je zelo jasno pokazalo, kaj si želijo, kje so njihove korenine, zgodovina in kakšen tip komunikacije potrebujejo, da predstavijo svojo bogato zgodovino, razvejano mrežo in veliko vrhunskih izdelkov. »Naš brief za scenarij je odlično razumela agencija Pisarna, Andrej Rijavec, ki je napisal končen scenarij za televizijski spot, ki pa ni klasičen imidž spot, saj bo deloval tudi kot predstavitveni spot naše kleti. Produkcijo pa smo zaupali agenciji Black Lime, s katero smo prav tako odlično sodelovali,« pravijo.

brda

»Čaka nas še veliko dela«

Njihova oglaševalska strategija je sicer takšna, da si v množičnih medijih prizadevajo predvsem za imidž in prepoznavnost, v prodaji in oglaševanju pod črto pa zagotavljajo dovolj pozornosti produktnim blagovnim znamkam in pospešujejo prodajo. Povečujejo tudi vlaganja v spletno komunikacijo. Zavedajo se, da je tako doma kot v tujini konkurence zelo veliko: »Tudi vlaganja v komunikacijo se povečujejo in konkurenca dela dobro. Največje izzive kot izvoznik imamo s promocijo na globalnih trgih, kjer skupaj z drugimi vinarji delamo na prepoznavnosti Slovenije kot zelene, varne in navsezadnje vinske dežele in tu nas vse čaka še veliko dela. Verjamemo, da je poznavanje kupcev ključno, trudimo se, da smo v svoji komunikaciji inovativni, konsistentni in dovolj relevantni.«

Obiskovalci si želijo pristnih doživetij

Diferenciacije od konkurence pri gradnji vinske blagovne znamke ne iščejo le na produktni in komunikacijski, ampak tudi na storitveni ravni. »Še vedno bomo delali klasične degustacije, oglede kleti in se udeleževali vinskih festivalov, pozorni pa smo tudi na želje naših obiskovalcev. Raziskave kažejo, da si želijo pristnih doživetij z višjo dodano vrednostjo in na svojih potovanjih ali izletih iščejo edinstvene zgodbe in doživetja. Zato seveda iščemo inovativne pristope, s katerimi bi obiskovalce privabili v Brda in našo klet,« pravijo.

Že lani so odprli vinoteko Dom Rebule na gradu Dobrovo, kjer lahko obiskovalci na inovativen način poskusijo 21 različnih rebul devetnajstih vinarjev iz Slovenije in Italije, kar je svojevrstna izkušnja in odlična vhodna točka za spoznavanje Brd in briških vinarjev. Letos so ponudbo nadgradili z escape roomom oz. sobo pobega z vinogradniško tematiko. Ta na igriv način predstavlja kulturno dediščino in tradicijo, izobražuje o vinski kulturi in ponuja privlačen način pobega od vsakodnevne rutine. »Delček naše zgodbe lahko tako predstavimo prav vsem ciljnim skupinam in v klet povabimo tudi družine, ki sicer redkeje pridejo na klasično degustacijo. Preko sobe pobega pa pri obiskovalcih prebudimo vse čute in na ta način vzpostavimo poseben odnos s teritorijem Brd,« še dodajo.

Članek je bil objavljen v prilogi KuhaMMo, ki jo lahko prelistate tu. 

491

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

bla
26. 05. 2022

Pierre-Olivier Cimon, vodja projektnega razvoja v hrvaškem podjetju Rimac Technology,…

Mate Rimac je tam, kjer je, z razlogom. Je prizemljen genij z velikim srcem. Sodelavce navdihuje tako s tehnološko vizijo kot tudi z vodenjem.

bla
24. 05. 2022

Ekipa pod vodstvom režiserja Mateja Rimaniča je na letošnjem kanskem filmskem festivalu…

Zdaj ko smo se vrnili iz Cannesa, nam je teža tega dosežka že veliko bolj oprijemljiva, ampak mislim, da lahko govorim za celotno ekipo, ko rečem, da…

tedx
24. 05. 2022

Ekipa TEDxLjubljana je po dveh letih ponovno organizirala dogodek v živo, in sicer pod…

Kot vemo, prepoznavnost blagovne znamke raste, če produkt, v našem primeru dogodek, povečuje svojo kakovost. Prav temu se najbolj posveča ekipa…

Naši avtorji