ljubljana moments
Aktualno

Od »krizolacije« do ilustracije

Ljubljana Moments, eden od najvidnejših Instagramovih profilov s področja ulične in turistične fotografije v Sloveniji, navdih črpa iz prestolnice in njenih prebivalcev ali obiskovalcev.

Ko je v času karantene utrip mesta zamrl, so z inovativnimi prevzemi profila svojim sledilcem odprli vrata domov ljubljanskih posameznikov, ki so z njimi delili svoj ustvarjalni vsakdanjik v (samo)osamitvi.

Karantena in skoraj popolno zaprtje mesta ob epidemiji sta onemogočila udejanje poslanstva tega Instagramovega profila. »V želji, da bi Ljubljana Moments postopoma pozicionirali kot medij, smo zagnali projekt karantenskih prevzemov profila, s katerimi smo glas in stas odstopili izjemnim posameznikom, ki so tako ali drugače povezani z Ljubljano. Skoraj dva meseca zapored so izbrani ustvarjalci s sledilci delili svoje kreativno zakulisje osamitve. Med gostovanji smo se želeli uredniško oddaljiti in omogočiti gostom profila, da izrazijo svoje razmišljanje in njim lasten umetniški izraz,« so povedali za MM.

Virus, vlada in toaletni papir

Do prvega karantenskega prevzema je prišlo že ob samem začetku epidemije, ko se je zamenjala tudi vlada, sledili pa so prvi ukrepi. Posledica je bil družbeno angažirani prevzem pod imenom Krizolacija, s katerim je kreativni direktor Domen Husu (@domenhusu) brez dlake na jeziku in v svojem slogu oral ledino s politično obarvanimi aforizmi na temo aktualnega dogajanja. Že prvi prevzem je kljub provokativni vsebini naletel na odobravanje javnosti, poleg številnih delitev pa ga je povzel tudi tednik Mladina.

domen husu

husu krizolacija

»Karantena lajf«

Za nekoliko lahkotnejše in zabavne vsebine je v nadaljevanju poskrbel Jan Filip Jordan Frangeš (@janjordanf), producent in videoustvarjalec, ki je preko najrazličnejših multimedijskih pristopov delil svoj pester vsakdanjik v karanteni in dokazal, da domišljija, kreativnost in humor tudi za štirimi stenami ne poznajo omejitev. Njegov prevzem z naslovom Karantena lajf je naletel na osupljiv odziv sledilcev, saj so njegove objave dosegale zavidljivo število všečkov in delitev.

Jan Filip Jordan Frangeš

Jan Filip Jordan Frangeš2

Surfer na suhem

Kot tretji je krmilo profila prevzel Primož Zorko (@primozzorko), fotograf in vizualni umetnik, ki je sledilce virtualno popeljal preko meja prestolnice in Slovenije, saj karanteno preživlja na Portugalskem. Njegov prevzem je postregel s panoramo portugalskih plaž, vpogledom v (družinsko) življenje umetnika in utrinki nekaterih njegovih preteklih dosežkov. Prevzem se je zaključil na surferski deski, saj je bilo prav na zadnji dan prevzema surfanje na Portugalskem ponovno dovoljeno.

Primož Zorko

Primož Zorko2

Domišljija po Hanino

V zadnjem karantenskem prevzemu so gostili Hano Stupica (@hanastupica), eno od najvidnejših ilustratork najmlajše generacije, ki je sledilce profila popeljala v pravljične dimenzije ilustracije. Ker njene izvirne likovne stvaritve izhajajo iz neomajne vere v moč domišljije, je zadnji, a nič manj pomemben prevzem zagotovo prav posebno doživetje, saj imajo sledilci priložnost v živo spremljati njen ustvarjalni proces.

hana stupica

hana stupica2

foto: Emina Halilović, Domen Husu, Jan Filip Jordan Frangeš, Urša Premik, Primož Korošec, Primož Zorko, Hana Stupica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intervju

a1
24. 09. 2020

Po mnenju Matjaža Vračka, direktorja prodaje zasebnim uporabnikom v A1 Slovenija, se bo…

luka bajs
21. 09. 2020

Luka Bajs, kreativni direktor v agenciji Grey Ljubljana, ki je že drugič zapored prejel…

supernova rudnik
09. 09. 2020

Čez nekaj ur bodo predstavniki Supernove Group tudi uradno položili temeljni kamen, ki…

Naši avtorji