luna 30
Aktualno

»Lunin pečat v prostoru bo večen«

Ta teden je v ospredju naših novic agencija Luna \TBWA, ki je včeraj praznovala svoj 30. rojstni dan.

Ob tej priložnosti smo nekaj predstavnikov medijev in Luninih naročnikov prosili, naj zapišejo nekaj misli o agenciji, ki je (in še vedno) pomembno vpliva na slovensko oglaševalsko panogo.

Postavili so temelje slovenskega oglaševanja

»Luna je ena od tistih agencij, ki je postavila temelje slovenskega oglaševanja. Njihov pečat v prostoru bo večen. Hkrati se je ogromno oglaševalskih strokovnjakov kalilo prav na Luni, zato so vplivi njihovih 'kraterjev' vidni po vsem trgu. Hitradiu Center je agencija pred tremi leti vdihnila novo svežino in z drzno komunikacijo v zadnjih treh letih naredila velik preskok v komuniciranju med radijskimi postajami. In rezultati so impresivni. Lunatiki so odlična ekipa in prepričan sem, da bodo naši skupni koraki še uspešnejši,« pravi Gregor Memedović, direktor Next Medie.

memedovic

»Institucija racionalne in argumentirane kreativnosti«

»Ko je Mitja Milavec leta 1990 ustanovil svojo agencijo, verjetno ni niti pomislil, da bo doživela in preživela tri desetletja. Verjetno na naših koordinatah ni agencije, ki bi delovala tako stabilno v vseh razmerah. Kljub temu, da je Mitja veljal za velikega filmska navdušenca in mojstra televizijskih oglasov, je bila Luna med prvimi agencijami, ki je prepoznala učinkovitost plakata kot medija. Če se prav spomnim, so bile prve velike plakatne oglaševalske akcije prav njihove – za Cedevito, West, Schweppes ... V vseh teh letih so ustvarili tudi nepozabne oglaševalske akcije za Si.mobil, Loterijo Slovenije, Zavarovalnico Tilia, Delo, Pivovarno Laško in mnoge druge naročnike.  

Luna je v svoji zgodovini po zaslugi izjemnih kreativcev vselej zagotavljala premišljene, učinkovite in kreativne rešitve za svoje naročnike. Med prvimi so spreminjali kulturo sodelovanja v odnosu med agencijo in naročnikom. Verjamem, da so vsi predstavniki naročnikov med Lunatiki našli svoje prijatelje za vedno. Od začetka ere Janeza Rakuščka pa Luna velja za institucijo racionalne in argumentirane kreativnosti z jasnimi cilji in vizijo razvoja blagovnih znamk.

Sam sem Mitjo Milavca spoznal v poznih osemdesetih letih, ko smo ga na agenciji Virgo najemali za režijo takratnih najbolj uspešnih televizijskih oglasov. Ko zdaj pomislim na Luno, se z veseljem in hvaležnostjo spomnim imen in obrazov prvih ekip – verjetno bom koga pozabil, pa brez zamere: Mitja, Sač, Šeri, Janez Rajh, Petra, Bor, Jure (žal pokojni), Janez Rakušček, Vesna, Ermin, Romana, Špela … In da ne bo pomote – tudi s sedanjo ekipo pod vodstvom Dali se odlično razumemo in sodelujemo,« pravi Tomaž Žontar, vodja razvoja storitev in inovacij v Europlakatu.

zontar

Skupaj gradijo vrednost blagovne znamke – v dobrih in slabih časih

»Z agencijo Luna na Delu sodelujemo že vrsto let in skupaj smo ustvarili kar nekaj odmevnih oglaševalskih akcij in zanje prejeli tudi priznanja. Verjamemo, da smo sploh v zadnjih letih z Luno razvili zares pristen odnos, katerega rezultat je soustvarjanje oglaševalskih akcij, pri katerih naši in njihovi sodelavci delujejo kot eno. Vsakič znova se potrdi, da na Luni zares razumejo Delo in naše blagovne znamke ter da jim je mar za vlogo kakovostnih medijev v družbi. To se je še posebej izkazalo v lanski oglaševalski akciji ob Delovi 60-letnici, ki smo jo pripravljali vsaj pol leta in je zadela bistvo časopisa Delo. Kar nas najbolj navdušuje, je to, da so Lunatiki zvesti bralci Dela in da se sproti odzivajo na naše vsebine in akcije ter da skupaj gradimo vrednost blagovne znamke Delo, v dobrih in slabih časih. S takšnim načinom delovanja smo pripravili tudi aktualno Delovo 'pokrizno' akcijo 'Razlike ne opaziš, dokler je ne opaziš'. Hvala vsem na Luni in iskrene čestitke ob jubileju!« o plodnem sodelovanju z agencijo pravi Dolores Podbevšek, direktorica marketinga in trženja digitalnih ter tiskanih produktov v družbi Delo.

dolores

Foto: Matej Družnik

Odlično povezujejo generacijo prekaljenih mačkov in mladostniško zagnanost

»Trideset let delovanja v lepotah in čereh oglaševalsko-medijskega sveta je spoštovanja vredno obdobje. Leto 1990 je bilo leto dobrih začetkov. Drznih idej in smelih načrtov. Vesel sem, ker sem lahko spremljal uresničevanje njihovih nepozabnih zgodb, ki so ustvarjale, spreminjale in usmerjale našo oglaševalsko krajino. Ko se je ustanavljal POP TV, je bila Luna mlada, a prodorna agencija. V modi so bile bujne pričeske in bilo je obdobje pop glasbe. Takrat nam je Luna dala ime in prvo podobo. Kadar imamo srečo, podobe postanejo stalnica, brez katere si ne znamo predstavljati življenja. Kot si ne znamo predstavljati slovenskega oglaševanja brez Lune.

Lunina ekipa je zdaj v najboljših letih. Zrela in izkušena, kar ji daje odpornost na spremembe in muhavost vsakodnevnih situacij, a še vedno iskriva in zagnana kot prvi dan. Organizacijska kultura in odlično povezovanje generacij prekaljenih mačkov in mladostniške zagnanosti sta njihova pomembna prednost. Imajo pogum, da verjamejo. Pogum, da si upajo. Zato se bo Luna z Dali in vrhunsko ekipo vrtela še dolgo. Včeraj mogoče celo na pesem Moondance. Vse najboljše in še na mnoga leta!« vošči Pavel Vrabec, generalni direktor PRO Plusa.

vrabec

Dejanska moč je v ekipi, ki diha kot eno

»Agencija so ljudje in njihovo znanje, vse, kar je neoprijemljivi del agencije, pa vendar edino, kar ji daje kontinuiteto, nam, naročnikom, pa stabilnost. Znamka Laško je z Luno povezana od leta 2003, ko smo izjemno uspešno na trgu predstavili eno od največjih inovacij v zgodovini moderne pivske industrije – Bandidos, pivo s tekilo. Od takrat se naše sodelovanje nikoli ni prekinilo, dejansko pa na področju priprave komunikacij delujemo kot eno od leta 2010. V tem času nismo poglobili znanja le nekaj posameznikom, temveč smo vzpostavili dolgoročno partnerstvo. To za nas pomeni, da naši ekipi dihata kot eno. In prav v ekipi je dejanska moč. Marsikdo bi vzpostavil t. i. 'kreativno otopelost', ki lahko nastane ob takšnem dolgoletnem sodelovanju. Pri delu z Luno ne morem potrditi, da je tako. Verjamem namreč v nekaj, kar je z vidika potrošnikov in znamke celo bolj pomembno, in sicer so to kontinuiteta, stabilnost, zaupanje. Tako da, draga Luna: z nami velikokrat ni lahko, enako ne z vami. A v tem je čar odnosov. Da luščimo lepe stvari, na njih gradimo in bogatimo odnose. Vsem izjemnim posameznikom pa: najdite navdihe še naprej!« je zapisal Urban Kramberger, vodja blagovne skupine Laško.

kramberger

Na Luno in naprej

»30 let je v življenju posameznika tista prelomnica, ko se vprašaš, kaj si doslej naredil in kakšni so tvoji cilji za prihodnje. Cilji Lunatikov pa so jasni – na Luno in naprej. Trideset let ustvarjanja slovenskega oglaševanja je pomemben jubilej, zato Lunatikom zanj iskreno čestitamo in jim želimo, da bodo še naprej navdihujoči kreatorji oglaševalske prihodnosti. Vse najboljše in predvsem dobro zabavo!« je Lunatikom zaželela Andreja Lenart, direktorica centralnega marketinga na Telekomu Slovenije.

lenart

Intervju

a1
24. 09. 2020

Po mnenju Matjaža Vračka, direktorja prodaje zasebnim uporabnikom v A1 Slovenija, se bo…

luka bajs
21. 09. 2020

Luka Bajs, kreativni direktor v agenciji Grey Ljubljana, ki je že drugič zapored prejel…

supernova rudnik
09. 09. 2020

Čez nekaj ur bodo predstavniki Supernove Group tudi uradno položili temeljni kamen, ki…

Naši avtorji