m
Aktualno

Lestvica 100 najbogatejših Slovencev

Pri reviji Finance Manager so tudi letos sestavili lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Ob tem so ugotovili, da so vsi skupaj težji za 15%, za nekaj več kot milijardo evrov. Stoterica je tako s skupno 8,1 milijarde evrov najpremožnejša doslej.

Pri Finance Manager navajajo, da so številna podjetja najbogatejših Slovencev praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže. Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona.

Največji skok na lestvici je uspel Boštjanu Bandlju s svojo trgovsko družbo z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvarila kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takšnih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici kar precej.

Dva novinca

Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov. Med novimi obrazi je Štefan Kukman, ki se ukvarja s kriptorešitvami v logistični panogi. »Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata, to pa je ključen razlog za uvrstitev Kukmana na lestvico z ocenjenimi 36,2 milijona evrov,« so zapisali pri reviji.

Novinca na lestvici sta lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Podjetje je vredno 39,6 milijona evrov.

Kupnine pozitivno vplivale na premoženje

Pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, na lestvico pa se podjetniki vse pogosteje uvrščajo tudi s kupninami. Tem so se letos pridružili Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).

Športniki

Na lestvico so uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Premoženje Luke Dončića je vredno 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Iza Sia in Samo Login

Na prvem mestu sta še vedno Iza Sia in Samo Login. Ker sta se zasebno razšla, so pri Financah njuno premoženje vodili ločeno.

Prvih deset na lestvici:

n

Intervju

tišler
25. 11. 2023

Z Luko Tišlerjem, oblikovalcem, ki se je specializiral za ustvarjanje vizualnih rešitev s…

UI ne ve, kaj so impresije, ne zna pripovedovati zgodbe. Dober fotograf bo na snemanju iz modela lahko izvabil vsa možna čustva, UI pa ne. Ta ti…

Litou
18. 11. 2023

S Stello Litou, ki je poleg vodenja CME Adria in RTL Hrvaška nedavno prevzela tudi mesto…

»Naložbe v produkcijo lokalnih vsebin, naložbe v tehnološke rešitve in krepitev zavedanja o naših blagovnih znamkah so trije stebri naše strategije…

Nina Usnik
11. 11. 2023

Telemach Slovenija je pred svetovnim prvenstvom v košarki predstavil novo komunikacijsko…

»Predvsem sem zadovoljna, da smo ves čas sledili ideji v ozadju kampanje oz. celotne platforme. To je, da pokažemo, da si čustva vedno delimo – tako…

Naši avtorji