m
Aktualno

Lestvica 100 najbogatejših Slovencev

Pri reviji Finance Manager so tudi letos sestavili lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Ob tem so ugotovili, da so vsi skupaj težji za 15%, za nekaj več kot milijardo evrov. Stoterica je tako s skupno 8,1 milijarde evrov najpremožnejša doslej.

Pri Finance Manager navajajo, da so številna podjetja najbogatejših Slovencev praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže. Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona.

Največji skok na lestvici je uspel Boštjanu Bandlju s svojo trgovsko družbo z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvarila kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takšnih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici kar precej.

Dva novinca

Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov. Med novimi obrazi je Štefan Kukman, ki se ukvarja s kriptorešitvami v logistični panogi. »Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata, to pa je ključen razlog za uvrstitev Kukmana na lestvico z ocenjenimi 36,2 milijona evrov,« so zapisali pri reviji.

Novinca na lestvici sta lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Podjetje je vredno 39,6 milijona evrov.

Kupnine pozitivno vplivale na premoženje

Pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, na lestvico pa se podjetniki vse pogosteje uvrščajo tudi s kupninami. Tem so se letos pridružili Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).

Športniki

Na lestvico so uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Premoženje Luke Dončića je vredno 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Iza Sia in Samo Login

Na prvem mestu sta še vedno Iza Sia in Samo Login. Ker sta se zasebno razšla, so pri Financah njuno premoženje vodili ločeno.

Prvih deset na lestvici:

n

498

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

LK
03. 12. 2022

Eden od osrednjih izzivov družbe Elan je učinkovit prehod v sistematično trajnostno…

»Lahko bi se selili po svetu, iskali ugodnejše obrate in okoljevarstveno manj zahtevna okolja, a mi ostajamo tukaj, ker verjamemo v svoj način…

nikolova
29. 11. 2022

Na avgustovski konferenci Conventa Crossover, kjer so letos še več poudarka namenili…

»Stalno komuniciranje, da ste naredili korake na poti k trajnosti, bo prispevalo k spreminjanju ustaljenih norm in ljudje bodo sprejeli, da je…

zapancic
28. 11. 2022

V petek so na 38. Slovenskem knjižnem sejmu razglasili knjgo leta. To je postala knjiga…

David Zupančič v knjigi ne skriva, da je zdravniški poklic naporen. Kljub temu pravi, da ne razmišlja o spremembi kariere. »Konec koncev potrebujem…

Naši avtorji