Ko se zares začneta cediti med in mleko
Medex in kobaridska mlekarna Planika sta se povezala z zasnovo skupnega jogurta, ki ponuja najboljše iz obeh podjetij.
Gašper Meden
Slovenija je konec decembra 2021 dobila nov zgled sodelovanja med podjetjema, ki ponazarja znani ljudski rek o medu in mleku. Govora je o jogurtu, ki združuje dva priljubljena ljudska proizvoda. Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov je fermentiran mlečni izdelek, izdelan iz nehomogeniziranega mleka s 3,5 % mlečne maščobe, pridelanega v Zgornjem Posočju, kateremu je dodan sirup iz smrekovih vršičkov podjetja Medex.
Kot poudarjata oba partnerja, Medex in Planika že leta odlično sodelujeta. Medex je tudi dobavitelj medu, ki ga Planika daje v kislo mleko in izdeluje izdelek »Čebelji panj«. »Oboji smo podjetja, ki si delimo iste vrednote. To so kakovostni, naravni izdelki in najvišje zadovoljstvo uporabnikov,« pojasnjuje Anka Lipušček, direktorica Planike. Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, ob tem dodaja, da v Medexu spodbujajo povezovanja. »Še posebej radi stopamo v partnerska sodelovanja z blagovnimi znamkami, s katerimi se ujemamo in imamo enake vrednote. »Med in mleko sta pomembni sestavini tradicionalnega slovenskega zajtrka in verjetno ga ni Slovenca, ki mu ne bi bil znan pregovor ‘Kjer se cedita med in mleko!’,« je povedala.
In kaj si oba partnerja obetata od tovrstnega sodelovanja? V Planiki poudarjajo zadovoljstvo uporabnikov. »Z vzajemnim delovanjem sestavin, med omogoča kar 30 odstotkov boljšo absorpcijo kalcija iz mleka, prinašamo resnično novost. Najlepše pa je, da si z vsakodnevno prehrano lahko krepimo naš imunski sistem, saj izdelek poleg medu in smrekovih vršičkov vsebuje tudi veliko vitamina C. Mleko je nehomogenizirano in prihaja iz posoških planin,« pojasnjuje Lipuščkova. V Medexu po drugi strani izražajo veselje ob ustvarjanju novih kombinacij izdelkov, a na koncu tudi oni kot najpomembnejše izpostavljajo zadovoljstvo uporabnikov. Po njihovih opažanjih številni ne vedo, da prav z vzajemnim delovanjem meda in mleka pride do večje absorpcije kalcija. »Tako smo poleg nove simfonije okusov s podpornim delovanjem sestavin (med, mleko, smrekovi vršički) poskrbeli tudi za boljšo absorpcijo kalcija iz mleka in krepitev imunskega sistema. Najlepše je s kakovostno vsakodnevno prehrano poskrbeti tudi za naš imunski sistem,« je povedala Mižigojeva.
Podjetji pri skupnem projektu sicer nista sodelovali z zunanjimi izvajalci oziroma je ta nastal »v hiši«. »Najboljše ideje se vedno rodijo ob sproščenih pogovorih in tako se je tudi ta, doma, brez agencij,« pravijo tako v Planiki kot tudi v Medexu.