kotanyi2
Aktualno

Junij je mesec žara in vseh žar fac!

Letos so pikniki še bolj dragoceni. Nestrpno smo jih pričakovali in ne skazi jih niti spremenljiva vremenska napoved. Prava »žar faca« organizira piknik na domačem balkonu, sosedovi terasi ali prazni gozdni jasi – ni važno, glavno je, da se žari.

Kotányi zato mesec junij posveča vsem žar facam. Tistim, ki bi lahko kotlet ali rebrca spekli z zaprtimi očmi. Tistim, ki imajo žar v krvi. Tistim, ki so mojstrova nepogrešljiva roka in pomagajo pri načrtovanju, pripravi prilog, iskanju pripomočkov in seveda tistim, ki po pikniku vse pospravijo za seboj. In na koncu tudi tistim, ki namesto pri žaru raje stojijo pri zvočniku in skrbijo za dobro glasbo.

kotanyi1

Triki strokovnjakov Kotányi

Seveda pa ne škodi poznati nekaj preprostih trikov kako navdušiti goste. Zaupali so nam jih strokovnjaki za žar Kotányi in Matej Stipanič, avtor bloga Custom Grill, ki je ambasador njihovih izdelkov in mojster žara. Kaj svetujejo?

1. Začimbe uporabljajte pametno. Vmasirajte jih v meso, da se ga bolje oprimejo, med peko pa pazite, da se ne zažgejo.

2. Odkrivajte nove okuse, a vedno dodajte vsaj enega preverjenega. Žar mešanice Kotányi so skrbno pripravili tehnologi iz podjetja Kotányi, zato lahko verjamete, da bo okus vedno enak in da so strokovnjaki namesto vas poiskali tisto kombinacijo sestavin, ki si je doma ponavadi ne drznete uporabiti. Tak primer je recimo nova začimbna mešanica Magic dust, ki vsebuje presenetljivo dobro kombinacijo kajenskega popra in rjavega sladkorja, ki pikantni okus lepo zaokroži, hkrati pa med peko karamelizira in tvori hrustljavo skorjico.

3. Naučite se uporabljati žar s pokrovom (plinski ali na oglje). Poučite se, kako ga konfigurirati za neposredno in posredno peko (torej peko neposredno nad virom toplote in stran od vira toplote) in kaj peči kako. Na neposrednem ognju pečemo manjše kose mesa, na posrednem pa vse večje kose, kot so piščančja prsa, celega piščanca, svinjska rebra, pečenke, večje zrezke ali večje ribe.

4. Naučite se uporabljati začimbe glede na tip peke. Pri neposredni peki mesa se začimbe uporablja vedno le na koncu, torej zadnjih 10 % časa peke, saj se sicer zažgejo, tudi če pečete na ponvi ali žaru. Pri posredni peki se začimbe doda že pred samo peko. Med posredno peko se ne bodo zažgale, ampak bodo poskrbele za okusno skorjico.

5. Ne podcenjujte pomembnosti središčne temperature mesa. Le tako lahko veste, kdaj je meso dovolj pečeno. Na čas, ki običajno velja za odločujoč dejavnik, vpliva preveč dejavnikov.

6. Kako se izogniti prepečenemu in suhemu piščančjemu mesu? Med peko ga spremljajte s termometrom in pecite točno do 75 °C

7. Za vrhunski zrezek ne potrebujete veliko. Bodimo pošteni – le sol in poper po okusu. A dobremu steaku privoščite tudi dobre začimbe. Naj bodo sveže mlete iz mlinčkov Kotányi.

»Velik del mojstrstva se skriva v tem, da poskusite sami in odkrijete svoj okus ter tisto, kar ustreza vam, zato le eksperimentirajte,« še pravijo v podjetju Kotányi.

Dodatne ideje za žar recepte pa najdete na prenovljeni spletni strani www.kotanyi.com.kotanyi3

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji