kotanyi2
Aktualno

Junij je mesec žara in vseh žar fac!

Letos so pikniki še bolj dragoceni. Nestrpno smo jih pričakovali in ne skazi jih niti spremenljiva vremenska napoved. Prava »žar faca« organizira piknik na domačem balkonu, sosedovi terasi ali prazni gozdni jasi – ni važno, glavno je, da se žari.

Kotányi zato mesec junij posveča vsem žar facam. Tistim, ki bi lahko kotlet ali rebrca spekli z zaprtimi očmi. Tistim, ki imajo žar v krvi. Tistim, ki so mojstrova nepogrešljiva roka in pomagajo pri načrtovanju, pripravi prilog, iskanju pripomočkov in seveda tistim, ki po pikniku vse pospravijo za seboj. In na koncu tudi tistim, ki namesto pri žaru raje stojijo pri zvočniku in skrbijo za dobro glasbo.

kotanyi1

Triki strokovnjakov Kotányi

Seveda pa ne škodi poznati nekaj preprostih trikov kako navdušiti goste. Zaupali so nam jih strokovnjaki za žar Kotányi in Matej Stipanič, avtor bloga Custom Grill, ki je ambasador njihovih izdelkov in mojster žara. Kaj svetujejo?

1. Začimbe uporabljajte pametno. Vmasirajte jih v meso, da se ga bolje oprimejo, med peko pa pazite, da se ne zažgejo.

2. Odkrivajte nove okuse, a vedno dodajte vsaj enega preverjenega. Žar mešanice Kotányi so skrbno pripravili tehnologi iz podjetja Kotányi, zato lahko verjamete, da bo okus vedno enak in da so strokovnjaki namesto vas poiskali tisto kombinacijo sestavin, ki si je doma ponavadi ne drznete uporabiti. Tak primer je recimo nova začimbna mešanica Magic dust, ki vsebuje presenetljivo dobro kombinacijo kajenskega popra in rjavega sladkorja, ki pikantni okus lepo zaokroži, hkrati pa med peko karamelizira in tvori hrustljavo skorjico.

3. Naučite se uporabljati žar s pokrovom (plinski ali na oglje). Poučite se, kako ga konfigurirati za neposredno in posredno peko (torej peko neposredno nad virom toplote in stran od vira toplote) in kaj peči kako. Na neposrednem ognju pečemo manjše kose mesa, na posrednem pa vse večje kose, kot so piščančja prsa, celega piščanca, svinjska rebra, pečenke, večje zrezke ali večje ribe.

4. Naučite se uporabljati začimbe glede na tip peke. Pri neposredni peki mesa se začimbe uporablja vedno le na koncu, torej zadnjih 10 % časa peke, saj se sicer zažgejo, tudi če pečete na ponvi ali žaru. Pri posredni peki se začimbe doda že pred samo peko. Med posredno peko se ne bodo zažgale, ampak bodo poskrbele za okusno skorjico.

5. Ne podcenjujte pomembnosti središčne temperature mesa. Le tako lahko veste, kdaj je meso dovolj pečeno. Na čas, ki običajno velja za odločujoč dejavnik, vpliva preveč dejavnikov.

6. Kako se izogniti prepečenemu in suhemu piščančjemu mesu? Med peko ga spremljajte s termometrom in pecite točno do 75 °C

7. Za vrhunski zrezek ne potrebujete veliko. Bodimo pošteni – le sol in poper po okusu. A dobremu steaku privoščite tudi dobre začimbe. Naj bodo sveže mlete iz mlinčkov Kotányi.

»Velik del mojstrstva se skriva v tem, da poskusite sami in odkrijete svoj okus ter tisto, kar ustreza vam, zato le eksperimentirajte,« še pravijo v podjetju Kotányi.

Dodatne ideje za žar recepte pa najdete na prenovljeni spletni strani www.kotanyi.com.kotanyi3

Intervju

dali
24. 07. 2020

Dali Bungič je del agencije Luna že dve tretjini njenega obstoja. V njej je začela kot…

Ozrli smo se na doslej prehojeno pot Lune, se dotaknili tako njenih vzponov kot tudi padcev in se posvetili tudi odnosu med »čustvi in številkami«,…

Maja Čander
10. 07. 2020

Maja Čander se je po dolgih letih novinarske kariere podala na samostojno pot in…

Petčlanska ekipa agencije v prvi vrsti stavi na kakovostne vsebine, ki jih zagotavlja preplet njihovih raznolikih znanj, veščin in izkušenj.

emir mušić
03. 07. 2020

O tem, kako so se pri Šport TV-ju odzvali na krizne razmere in njihovih programskih…

Športne televizije smo bile med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj je bila naša osnovna dejavnost, t. i. core business, prekinjena praktično po…

Naši avtorji