k
Aktualno

Akciji »The Wish« po veliki nagradi v Cannesu še velika nagrada ADCE

Na tekmovanju za nagrade Evropskega kluba umetniških direktorjev (ADCE) je velika zmagovalka čustveno obarvana komunikacijska akcija »The Wish« (»Želja) agencije Serviceplan Germany in trgovine Penny, ki je pred nekaj meseci slavila tudi na Kanskih levih.

ADCE, neprofitna organizacija, katere poslanstvo je spodbujati in nagrajevati odličnost v evropskem oblikovanju in oglaševanju, je tudi letos pregledala in nagradila evropsko odličnost v oglaševalski industriji. Žirijo tekmovanja sestavlja 54 vodilnih umetniških direktorjev iz 20-ih evropskih držav. Organizatorji so razložili, da so se žiranti sprva srečevali in ocenjevali dela na spletu, nato pa še v Barceloni, kjer so od 25. do 30. novembra v živo razpravljali o najboljših ustvarjalnih delih iz vse Evrope. Spletna slavnostna razglasitev zmagovalcev je potekala 15. decembra. Nagrajenih je bilo skupno 376 umetniških del, med njimi ni bilo slovenskih, hrvaških ali srbskih.

Vpliv pandemije na odraščanje

Veliko nagrado ADCE je prejela komunikacijska akcija »The Wish« (»Želja«). Ta je nastala kot rezultat sodelovanja med agencijo Serviceplan Nemčija München in produkcijsko hišo Iconoclast Berlin za nemško diskontno trgovino Penny's. Ganljiv kratek film prikazuje mamo, ki si čuteče želi, da bi njen sin pridobil vse izkušnje, ki jih je pandemija koronavirusa ohromila – prve poljube, prepovedane zabave, potovalne dogodivščine, težave s prijatelji in šolo ... Film pomeni vrnitev h klasičnemu filmskemu ustvarjanju in je posnet tako, da gledalca zadane in odmeva, prav tako pa povzroča kurjo polt. Štiriminutni film razloži celoten spekter težav, ki jih je pandemija povzročila mladostnikom.

Drugo in tretje mesto Ukrajini

Ukrajina je prejela nagradi ADCE European Star Johannesa Newrkla in ADCE Genius Loci. Akcijo »Motherland Pride« je ustvarila agencija Saatchi & Saatchi Ukrajina za dogodek KyivPride. V času dogodka, ki spodbuja sprejemanje drugačnosti, so namreč z droni pritrdili ogromno mavrično zastavo na meč najvišjega evropskega kipa, ikoničnega spomenika domovini in sovjetskemu režimu. Ta akcija je spremenila simboliko kipa, saj je med KyivPride slavil človekove pravice in sprejemanja raznolikosti. Nagrado so vzpostavili leta 2019 in nagrajuje ideje, ki odražajo vrednote, kot so raznolikost in vključenost, svoboda, pravičnost in spodbujanje miru. Leta 2020 so ime nagrade iz European Star spremenili v European Star Johannes Newrkla Award, kot poklon ustanovnemu članu ADCE, ki je umrl zaradi covida-19.

Ukrajna je prejela tudi nagrado ADCE Genius Loci, ki slavi vrednote raznolikih lokalnih kultur Evrope in v delu prikaže vzdušje evropske mikrolokacije in duh določenega kraja. Letošnjo nagrado so podelili agenciji Bickerstaff.734 in Nacionalnemu rezervatu Horticija za projekt »Horticija, otok skrivnosti« (»Khortytsia – the island of a mystery«). Otok je namreč zelo pomemben del ukrajinske zgodovine, ki ga krasi čudovita narava, o njem pa obstaja veliko mitov in legend ter dih jemajočih skrivnosti, o katerih državljani ne vedo veliko. Da bi Horticija spet postala privlačna in pomembna, so se v agenciji Bickerstaff.734 odločili uporabiti prav to skrivnostnost otoka kot navdih za obisk. Ukrajincem so postopoma razkrivali informacije o otoku in jih na edinstven način vabili, da odkrijejo zgodbe o Horticiji.

Intervju

draksler6
23. 09. 2023

Z Gregorjem Drakslerjem, ki sodi med najbolj izkušene direktorje marketinga na področju…

Vedno se srečujemo z izzivom, ali naj bo oglasno sporočilo bolj kreativno ali strogo prodajno, toda na koncu moramo doseči določene številke, kar je…

Primož Zupan
16. 09. 2023

V založbi Rokus Klett so predstavili novost na našem trgu – tečaje programiranja Coders…

Zaradi nenehne digitalizacije na vseh ravneh in področjih življenja postajajo tovrstna znanja, torej digitalne veščine, pomemben del našega vsakdana…

Božidar Abramović
09. 09. 2023

V okviru konference medijskih trendov SEMPL, ki se v Portorož vrača 19. in 20. oktobra…

Medijska ali katera koli druga komunikacijska agencija, ki ne bo sprejela sprememb, ki jih prinašajo orodja umetne inteligence, ne bo kos izzivom…

Naši avtorji