• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Skrbno izbran program in kakovostna izvedba sta najboljša promocija

SNG Opera in balet Ljubljana v decembru pripravlja kar nekaj opernih in baletnih predstav, ki za mnoge ljubitelje te zvrsti predstavljajo vsakoletni (pred)praznični obred. Nekatere predstave so razprodane že mesece vnaprej in ne potrebujejo dodatnega oglaševanja.

Foto: Darja Štravs Tisu

V ljubljanski operni hiši za silvestrovo pripravljajo gala večer z operno-baletnim sporedom, praznično pogostitvijo, novoletno zdravico in tradicionalnim plesom na odru ob nastopu Nuške Drašček Rojko. »Decembra bomo uprizorili tudi vrsto znanih in priljubljenih opernih in baletnih del. Poleg že razprodanega baleta Hrestač – Božična zgodba in opere Čarobna piščal vabimo k ogledu oper Hoffmannove pripovedke, Carmen, Prodana nevesta, Pepelka in Nabucco ter baletne uspešnice Veliki Gatsby. To so predstave z ravno prav bogato scenografijo in kostumi, ki v decembru zažarijo,« je za MM povedala Barbara Čepirlo, vodja za stike z javnostmi pri SNG Opera in balet Ljubljana. »Med najbolj priljubljenimi je Hrestač, pravljična zgodba, ki se je obiskovalci že vrsto let ne nasitijo. 10. decembra bomo odigrali že 150. predstavo Hrestača in po odzivu občinstva jih bomo v prihodnosti vsaj še enkrat toliko.«

Ker je po njihovih decembrskih predstavah že samo po sebi veliko povpraševanje, jih ne oglašujejo veliko oziroma bistveno manj kot v drugih mesecih. Še posebej Hrestač in Labodje jezero po besedah Barbare Čepirlo ne potrebujeta dodatne promocije. Hrestača namreč razprodajo že konec oktobra oziroma na začetku novembra, na kar so izjemno ponosni.

V Operi pravijo, da imajo sicer skozi vse leto zelo velik obisk, kar je po njihovem mnenju odraz dobro izbranega programa in kakovostne izvedbe. Prizadevajo si, da so v njihovem repertoarju vedno tudi predstave za mlajše občinstvo. Zavedajo se namreč, da je naloga osrednjega slovenskega narodnega gledališča tudi skrb za mlado občinstvo, da to spozna visoko umetnost, jo občuti in z njo dozoreva. »Zanimanje za mladinske predstave je v našem gledališču izredno veliko, a tudi na druge predstave se občinstvo odlično odziva. Sploh v zadnjem obdobju opažamo, da imamo gledalce z različnimi okusi. Je pa tudi res, da je ljubljansko občinstvo bolj navezano na klasiko, zato si raje ogleda klasične predstave kot sodobnejše; te pa ima raje mlajša publika. Primer za to je Čarobna piščal, ki je po svoji sodobnejši vizualni interpretaciji mladino čisto prevzela,« zaključi naša sogovornica.