• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenci prepozno poiščemo pomoč

Vemo, da je depresija velik problem sodobnega sveta. Morda pa nismo vedeli ali ne želimo vedeti, da smo Slovenci »znani« po tem, da prepozno poiščemo pomoč. Ali pa, da je depresija pri moških še vedno stigmatizirana.

Delo v oglaševalski industriji je stresno in vse prej kot lahko. Kreativen je treba biti »na ukaz«, roki se krajšajo, usklajevanje popravkov in proračunov je stresno samo po sebi, tehnološke spremembe nam parajo živce. To opažajo tudi v Podjetju Life Center, Energijska klinika, kjer si prizadevajo za zdravljenje depresije na naraven način. »Tudi naše izkušnje z osebami, ki delujejo na področju oglaševanja, potrjujejo, da je to delo stresno. Predvsem se veliko časa čaka in včasih se zaradi tega zgodi, da se zamudi pravo sporočilo oglasa,« pravi svetovalka Sonja Žagar.

Nič ne gre »na hitro«

Ena od ne preveč spodbudnih lastnosti Slovencev je po izkušnjah sogovornice dejstvo, da prepozno poiščemo pomoč. Tudi,ko je res hudo, ni prave volje za resnično odpravo depresije. Značilno za depresivno osebo je, da ni motivirana, da nima energije in hoče rešitev na hitro. A na žalost ne gre na hitro, potrebno je kar precej časa, da lahko oseba doseže pozitivne rezultate.  Preberite si uspešno zgodbo o osebi, ki se je naravno znebila depresije in si zagotovite brezplačno diagnostiko z nagradno igro.

»Iz naših izkušenj lahko povemo, da so depresivne osebe zelo zmedene in iščejo vse možne vrste pomoči in vse na kratek rok. Ne verjamejo, da lahko kaj resnično pomaga, zato pogosto potožijo, da so preizkusile vse možno, a da ni pravih rezultatov. Depresivni ljudje ne verjamejo, da so lahko srečni, produktivni, kreativni, da lahko dobijo sanjsko službo, napredovanje ipd.«

Problem pravočasnega prepoznavanja simptomov

Znake depresije je po besedah sogovornice možno prepoznati takoj, vendar premalo ljudi prepozna simptome depresije pri sebi, saj se nimajo volje ukvarjati z reševanjem svojega zdravja. Ti simptomi so med drugim jutranja zaspanost, pomanjkanje energije skozi dan, ljudje nam gredo na živce, ne ljubi se nam govoriti, ko je treba kaj narediti iščemo izgovore, zakaj nekaj ne bo šlo, namesto da poiščemo ustrezno rešitev.

»Veliko Slovencev obtožuje zunanje dejavnike za svoje nezadovoljstvo, neuspeh, priložnosti. V bistvu je to znak pomanjkanja vitalne energije in to so že znaki depresije. Sami se pri zdravljenju osredotočimo na regeneracijo vitalne energije v telesu. Posledično se uravnovesijo čustva, samodejno prepoznamo vzrok svojih težav in z nadaljevanjem tretmajev odpravimo ta vzrok.«

Ne pozabimo na genetske predispozicije

Današnje življenje zahteva ogromno energije od nas. Zaradi veliko situacij, v katerih smo prizadeti, neuspešni, poškodovani tako emocionalno kot tudi fizično, nam ne uspe reševati vseh področij v vsakdanjem življenju. Sogovornica poudarja, da moramo poleg tega upoštevati še genetiko, ki nam že od rojstva da čvrst ali pa šibek temelj za zdravo, uspešno in srečno življenje.

»Stranke, ki z našo pomočjo rešijo velike probleme, pripeljejo tudi svoje otroke, saj se zavedajo, kakšno genetiko imajo. Želijo preprečiti, da bi tudi otroci morali prestati podobne situacije, kot so jih imeli sami. Moramo biti pač iskreni, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Gledati svojega otroka, kako trpi in mu ne moreš pomagati, je zelo težko.«

Genetika pride »na površje« v najstniških letih, ko otroci postanejo izredno svojeglavi in ne poslušajo staršev. Tu pa po izkušnjah sogovornice pridemo na povsem novo področje in to je depresija mladih. »Večina mladih ne vidi smisla življenja in kaj je njihov unikaten potencial, zato že zelo zgodaj trpijo za depresijo in tega je vedno več.« 

Depresija pri moških še vedno stigmatizirana

Dotaknili smo se tudi teme, ki je za številne še vedno tabu, in sicer depresije pri moških. Po opažanju Žagarjeve je ta še vedno zelo stigmatizirana. »Je pa tudi res, da k nam vse več moških prihaja po pomoč zaradi depresije, ko so simptomi že močno vidni. To so večinoma direktorji malih do srednjih podjetij, ki so videli, da kljub finančnemu uspehu, lepi družini in potovanjih niso zapolnili praznine v sebi, ki je prisotna ves čas. Zaradi pretirane želje po uspehu in sreči so na tej poti načeli svoje zdravje in to je bila kaplja čez rob, da so bili prisiljeni priznati, da potrebujejo pomoč.« Po izkušnjah sogovornice moške zaznamujejo predvsem depresija zaradi izgorelosti, depresija zaradi neuspeha v odnosu in karieri ter depresija zaradi travm iz otroštva.

Več o tem, kako se znebiti depresije na naraven način si lahko preberite tukaj.