• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Preživetje najbolj prilagodljivih

Ne preživi najmočnejša vrsta, niti najbolj inteligentna; preživi tista, ki se najbolje prilagaja spremembam. To je Darwinova teorija o preživetju iz davnega leta 1809, ki jo v zadnjem letu kot prispodobo za prihodnost kreativnih agencij uporabljajo številni strokovnjaki in strokovni mediji. Za tiste, ki delamo v agencijah ali jih soupravljamo, pa ta trditev ni le prispodoba, temveč že nekaj let realnost.

Če so bili namreč modeli agencij nekoč zakoličeni, njihove vsakodnevne bitke predvidljive in prihodnost relativno jasna, danes zagotovo ni tako. Spremenljivke so vsakodnevne in recept za agencijo prihodnosti ne obstaja. Dejstvo pa je, da bodo v prihodnje najbolj uspešne tiste agencije, ki se bodo nenehnim spremembam hitreje in spretneje prilagajale. Agencije prihodnosti bodo inovirale svoje modele delovanja. To potrjujejo številne nove, uspešne agencije po svetu, ki pogumno eksperimentirajo po svoje. Med seboj pa se po načinu delovanja močno razlikujejo. Ne glede na velikost agencije, mesto delovanja, njenega lastnika ali preteklo zgodovino pa se agencije danes soočamo z enakimi dejstvi. Tudi na sončni strani Alp.

Izzivi znamk so tudi naši izzivi

Poslovne ambicije in izzivi znamk so danes tudi poslovni, ne le komunikacijski izzivi agencij. Preživele pa bodo le tiste, ki bodo svoj portfelj storitev, model delovanja in svoje ambicije uspele spretno prilagoditi poslovnim spremenljivkam podjetij, s katerimi sodelujejo. Čeprav se zdi, da naročniki od nas še vedno pričakujejo oglase, pravzaprav potrebujejo partnerja, ki bo razumel njihove izzive bolje, kot jih razumejo sami in se z njimi spopadel s pravih zornih kotov, na način, ki je učinkovit in napreden. Da bi bile pri tem učinkovite, pa se bodo morale hitreje soočati s številnimi prihajajočimi trendi in možnostmi, si zagotoviti dostop do ključnih podatkov ter se boriti za prave talente, ki bodo v agencijo prinesli nova strateška znanja.Vsekakor pa bodo morale razviti sebi prilagojene, unikatne modele. Kot na primer agencija Bullish, ki razvija lastne proizvode in investira v storitve partnerjev, ki pomagajo reševati izzive znamk njihovih naročnikov. Kar 80 % njihovih prihodkov je vezanih na učinkovitost rešitev, ki jih ponujajo. Prav tako Anomaly, ki meni, da oglasi niso vedno učinkovita rešitev za znamko. Namesto tega se agencija loteva spopadanja s poslovnimi izzivi podjetij z vseh zornih kotov, hkrati pa se loteva lastnih inovativnih izdelkov, kot je Dosist, ki omogoča dnevni vnos THC za lajšanje bolečin, agencija pa tako napredno posega na aktualno področje medicinske konoplje.

Non-stop evolucija

Če ste septembra uspeli razviti škrge, da bi plavali pod vodo, oktobra krila, da bi lahko preleteli Atlantik, in novembra podaljšali vratove vsem zaposlenim, da bi lahko videli dlje, ste na pravi poti, da postanete agencija prihodnosti. Agencije se bomo namreč morale naučiti nenehno prilagajati svojo vlogo zahtevam in spremembam sveta, v katerem delujemo, in iskati sebi primerne modele delovanja. Pa čeprav se zdi, da je situacija včasih neobvladljiva, agencije čisto zares še nikoli nismo imele toliko raznolikih priložnosti. Glasovna umetna inteligenca, bitcoin rešitve, medicinska konoplja, raznolikost prebivalstva, vključenost, svetovne okoljevarstvene krize ipd. je le nekaj primerov aktualnih trendov ali globalnih izzivov, ki agencijam ponujajo priložnost za unikatno evolucijo.Kreativna uporaba podatkov je v dobi, ko se vse vrti okoli nepredvidljivosti potrošnika, zagotovo tudi ena od njih. Znamke bodo namreč potrebovale podatkovno strategijo in tehnologijo, ki jim bo omogočala analizo podatkov in pravilen vpogled v ljudi. Agencije, ki bodo ponudile tovrstne rešitve, bodo zagotovo lahko lažje zagotavljale učinkovitost komunikacij v prihodnosti. Seveda pa to ne pomeni, da moramo tekmovati s tehnološkimi velikani, kot sta Facebook in Google. Prav tako to ne pomeni, da se moramo boriti s svetovalnimi službami, ki operirajo z naprednimi raziskavami in podatki. Odgovor je verjetno v sodelovanjih, ki prinašajo inovativno pretopitev podatkov v pristne človeške resnice. Te pa delujejo kot sprožilec za nove oblike naprednih rešitev, proizvodov in komunikacij. Kreativna interpretacija dejstev je namreč še vedno izjemen kapital kreativnih agencij, na katerega ne smemo pozabiti. Je naš prednostni atribut, na katerega lahko računamo tudi v prihodnosti.

Kolumna je bila objavljena v novembrski, 450. številki Marketing magazinaNa spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na i[email protected]