• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Izšla je Prestolnica, nova knjiga Božidarja Novaka

V enaintridesetih kratkih zgodbah se strokovnjak za krizno komuniciranje in posveča Evropski prestolnici kulture 2012, Harvardu in odnosom z javnostmi.

Božidar Novak ob podpisovanju svoje knjige Prestolnica.

Kot je na predstavitvi svoje, že pete knjige povedal Božidar Novak, ki ga slovenska javnost pozna predvsem kot strokovnjaka za krizno komuniciranje in soustanovitelja komunikacijske skupine SPEM, zadnja leta pa tudi kot kolumnista Marketing magazina, je Prestolnica nastala na podlagi številnih večurnih debat s priznanimi slovenskimi in svetovnimi umetniki, literati, v katerih so odkrivali »prestolniške zgodbe«. »Tiste o Harvardu in odnosih z javnostmi pa sem imel v glavi že veliko pred časom EPK, poleg zapisanih pa se obetajo nove. Vesel sem, da mi je svoja strokovna dela uspelo dopolniti še z literarnim,« je na predstavitvi v Vetrinjskem dvorcu v Mariboru povedal Novak.

Po besedah Maje Brodschneider Kotnik, urednice založbe Brodschneider & Kotnik, pri kateri je izšla Novakova knjiga, je Prestolnica butični izbor zgodb, ki ustvarijo zabaven, informativno nabit mozaik utrinkov EPK-ja, odnosov z javnostmi in Harvarda. »Božidar Novak v literarni prostor nedvomno prinaša novo energijo,« je dodala.

»To ni roman, tudi zgodbe niso. To je obstreljevanje s fleši, s citati, z uvidi, z medenim piarovskim zavajanjem, z lokalnim in internacionalo, to so visokokalorične kolumne pod skupnim, povezovalnim imenovalcem mariborskega prestolovanja kulturni Evropi. Radikalni fikcionalni nonfiction in obratno, kratki eseji, ki jih vleče čez meje žanra in ki preraščajo okvire kolumne. Kolumna se želi sprehoditi od A do B, Božo pa dirja onkraj meja abecede, v prebujenje, provokacijo, seks (po mnenju strokovnjaka za marketing je že sama omemba te besede garant za 200 % dvig branosti, torej mu jo tu privoščim), družbeni angažma, (avto)ironijo in zmuzljivo kritičnost,« je o novi knjigi Božidarja Novaka zapisal pisatelj Aleš Šteger. Pisatelj in programski direktor EPK Mitja Čander pa je o njej dejal, da je »obložena s plastmi doživetega in videnega. Je iskriva, nepredvidljiva, predrzna, lirična. Pred nami je nenavadna in vznemirljiva knjiga, ki obeta zanimiva nadaljevanja.«

Knjigo, ki bo kmalu prevedena v angleščino, lahko spremljajo tudi uporabniki Twitterja. Gre za eno izmed prvih knjig, ki jo bo mogoče po delih prebirati na enem največjih družbenih omrežij, in sicer pod oznako #prestolnica.