• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Znani finalisti za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost HORUS 2012

Nagrada Horus je del nacionalne strategije osveščanja za več družbene odgovornosti.

Med finaliste za nagrado HORUS 2012, ki sta ga objavila IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, v sodelovanju z 19 podpornimi partnerji projekta, je prispelo 15 vlog, med finaliste pa se je uvrstilo 14 kandidatov. Nagrada HORUS bo letos podeljena že četrtič, z razpisom pa želijo partnerji poiskati in nagraditi celovite pristope posameznikov, podjetij in zavodov k družbeni odgovornosti. Ocenjevalna komisija drugega kroga ocenjevanja nadaljuje z delom, nagrajenci pa bodo znani 4. decembra 2012 v Mariboru.

Za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost HORUS 2012 se v drugem krogu ocenjevanja potegujejo naslednja podjetja: v kategoriji majhna podjetja - Zobozdravstveni center Alfa Dental d.o.o., v kategoriji srednje velika podjetja - Mariborski vodovod, javno podjetje d.d., in Butan plin d.d.; v kategoriji velika podjetja - Ljubljanske mlekarne, Zavarovalnica Triglav d.d., IBM Slovenija d.o.o., UniCredit Banka Slovenija d.d. in Skupina Tuš.

Vloge je v prvem krogu ocenjevanja ocenjevalo 16 neodvisnih strokovnjakov, v drugem krogu ocenjevanja pa jih bo predvidoma 20. »Kriteriji ocenjevanja so strateški in uravnotežen pristop k družbeni odgovornosti, ob upoštevanju načel standarda ISO26000 za družbeno odgovornost, ki jih zelo priporoča Evropska unija. Ta vključujejo 7 načel, to so načela pristojnosti in preglednosti, etičnega ravnanja, spoštovanja mednarodnih norm obnašanja, spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava, interesa deležnikov. Zajema področja odnosa do okolja, zaposlenih, kupcev in dobaviteljev ter skupnosti, ob zavedanju pomena učinkovitega, uravnoteženega in družbeno odgovornega vodenja,« je o ocenjevanju v okviru nagrade Horus 2012 povedal zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, predsednik Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus in predsednik Strokovnega sveta inštituta IRDO.