• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Je samouničenje Banksyjeve slike potegavščina leta?

Sliko deklice z rdečim balonom v obliki srca britanskega uličnega umetnika in aktivista Banksyja so na eni izmed dražb prodali za 1,2 milijona evrov. Sledil je šok, slika se je namreč samouničila.

Sliko »Deklica z balonom« (2006) so v petek zvečer kot zadnji predmet na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v Londonu prodali za 1,04 milijona britanskih funtov ali 1,2 milijona evrov (pričakovali naj bi okrog 350 tisoč evrov). Prodaja se je zaključila okrog devete ure zvečer, ko jo je kupil neimenovani kupec.

Nato se je preko mehanizma (ki ga je očitno nekdo sprožil na daljavo) v okvirju slike ta razrezala na trakove. »Odhaja, odhaja, odšla je!« je ob fotografiji na svojem profilu na Instagramu zapisal Banksy. Objavil je tudi videoposnetek uničenja slike, a ga nato izbrisal.

Dražba je bila izredno obiskana, številni so jo tudi snemali. Posnetki uničenja so hitro postali viralni. »Očitno je, da nas je Banksy »nategnil« (ang. »We’ve been Banksy-ed«),« je povedal Alex Branczik, vodja oddelka za sodobno umetnost pri Sotheby'su. Številni ne dvomijo, da bo »razrezana«slika vredna še veliko več.Njene ostanke so z dražbe hitro odstranili.

Banksy je tako ponovno vzbudil veliko pozornost javnosti, ki jo že tako ali tako zanima njegova identiteta (teorij, kdo pravzaprav je ali celo so Banksy,je več). Vedno znova pa s svojimi deli kritizira obstoječi sistem, potrošništvoin vojne.