• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Število zaposlenih v odnosih z javnostmi v Veliki Britaniji večje za petino

Raziskava britanskega Inštituta za odnose z javnostmi (CIPR) kaže na rast števila zaposlenih v panogi odnosov z javnostmi. Očitno pa naraščajo razlike med pričakovanji delodajalcev in željami praktikov. Raziskovalci beležijo še povečevanje plačne neenakosti med spoloma, poleg tega pa naj bi se psihično zdravje komunikatorjev poslabšalo.

Sarah Hall, predsednica CIPR, je povedala, da bi izboljševanje veščin praktikov odnosov z javnostmi lahko zagotovilo premik k bolj strateški vlogi odnosov z javnostmi in s tem še izboljšalo položaj same panoge. Glede na poročilo se je število zaposlenih v panogi (v Veliki Britaniji) v zadnjih letih povečalo za petino (22 odstotkov) in preseglo število novinarjev.

Ne samo strateška, iščejo se tudi znanja vodenja

»Praktiki v odnosih z javnostmi ostajajo predvsem taktični. Naša naloga pa je, da jih opremimo z znanjem o vodenju. Z osredotočenjem na kompetence s področja upravljanja financ, poslov in svetovanja lahko pridobimo spoštovanje vodstva. Če govorimo njihov jezik, lažje prikažemo pravo vrednost naše stroke. S tem dosežemo povečanje njihovih naložb v odnose z javnostmi,« je v poročilu še zapisala Hallova.

Skoraj dve tretjini delodajalcev namreč išče znanje o upravljanju s človeškimi viri. Toda sodeč po raziskavi le četrtina strokovnjakov za odnose z javnostmi umešča ta znanja med svoje »močnejše« veščine. Enako število vodilnih v podjetjih si od njih želi poslovne žilice, ampak le tretjina vprašanih komunikatorjev bi to navedla kot eno izmed svojih najmočnejših kompetenc.

Raziskava kaže tudi, da se med strokovnjaki pojavlja želja po strateških funkcijah. 62 odstotkov sodelujočih bi strateško razmišljanje uvrstilo med svoje najboljše lastnosti. Slednje je zelo zaželeno tudi pri zaposlovalcih.

Plačna neenakost gor, psihično zdravje dol

Glede na poročilo se je povprečna razlika v plačah med spoloma v Veliki Britaniji povečala. Če upoštevamo tudi izkušnje (z vidika mlajši/starejši svetovalec), se je razlika povečala s 6607 evrov na 7168 evrov na leto. 

Raziskovalci hkrati opozarjajo, da ima vsak šesti praktik odnosov z javnostmi težave z duševnim zdravjem. Glede na lansko leto se je to število podvojilo.

V raziskavi »State of the Profession« je sodelovalo 1572 zaposlenih v odnosih z javnostmi na področju Velike Britanije.