• Facebook
  • Twitter
  • RSS

T(P)Ransformacija

Prihodnji teden bo v Portorožu potekal 20. SKOJ, slovenska konferenca o odnosih z javnostmi. V času »fake news«, populizma in nezaupanja v medije bodo na konferenci številni praktiki in teoretiki govorili o perečih vprašanjih in izzivih, s katerimi se danes soočajo piarovci.

Iztok Verdnik, predsednik PRSS.

Pred konferenco, katere program in nastopajoči se nam zdijo odlični, smo se pogovarjali s predsednikom Slovenskega društva za odnose z javnostmi (PRSS) Iztokom Verdnikom.

Rdeča nit SKOJ-a je transformacija. Gre za popularno ali populistično besedo in kako jo razumete vi?

Ne gre za popularnost, kaj šele populizem. Če že, gre bolj za pulpo. Ki je vse okoli nas. Transformacija kot rdeča nit povezuje dejstvo, kar se nam komunikatorjem, pa ne samo nam, nenehno dogaja v družbi in vsakdanjem življenju: nenehno spremembo. Kot preobrazbeni proces, ki vodi k spremembi stanja, kot ga trenutno poznamo, oziroma smo ga bili vajeni včeraj in se že spreminja. V našem primeru gre za spremembe komuniciranja v vseh pogledih, saj se z napredkom tehnologije in digitalizacijo komuniciranja, ki vpliva na demokratizacijo javne razprave, spreminja tudi način dela vseh nas: vse postaja še bolj in še hitreje dostopno, vse več interesov išče svojo zadovoljitev, vse več deležnikov je vključenih v poslovanje organizacij, vsemu temu pa je treba prilagoditi tudi načine, kanale in na sploh komuniciranje.

Na letošnji konferenci sodeluje cela vrsta znanih praktikov in teoretikov. Katerim temam in predavateljem velja letos posvetiti še posebno pozornost?

Vse teme letošnjega SKOJ-a naslavljajo aktualne izzive komunikatorjev, posebno pozornost pa velja nameniti nadvse aktualni razpravi o »lažnih novicah«, »postresnicah« in »alternativnih dejstvih«, s katero mnogi krojijo (svetovno) podobo z zlorabo svobode izražanja. Vse več resnic in vse več komunikacijskih kanalov pomembno vpliva na razvoj tem, ki tradicionalno zahtevajo bolj poglobljene razprave. Še vedno aktualna primera sta vpliv lažnih novic, postresnic in alternativnih dejstev predvsem na družbenih omrežjih ob razpravah o brexitu in ob zadnjih volitvah ameriškega predsednika. O tem, kaj lahko jaz in predvsem kaj lahko praktiki odnosov z javnostmi storijo za demokratizacijo javnega diskurza ob nenehnih spremembah, bo nedvomno zanimivo predstavila ključna govorka jubilejnega SKOJ, dr. Alenka Jelen-Sanchez. Glede na to, da komuniciranje poteka na vseh ravneh, pa velja vsekakor prisluhniti tudi izkušnjam ne le teoretikov in praktikov odnosov z javnostmi, temveč tudi direktorjev in športnikov, ki bodo soočali svoja pričakovanja do komunikatorjev, deležnikov in javnosti na osmih konferenčnih okroglih mizah.

Kaj in kako lahko praktiki odnosov z javnostmi naredijo pri verodostojnosti informiranja javnosti? Voditelji organizacij od piarovcev pogosto še vedno pričakujejo nemogoče in pomagajo pri ustvarjanju lažnih novic.

Bodimo realni – zahtevajmo mogoče: uveljavljanje profesionalnih in etičnih norm na vseh ravneh, usposobljene komunikatorje, ki se nenehno izobražujejo in kompetenten menedžment, ki spodbuja odgovorno transparentnost in se zaveda, da je uspeh organizacije odvisen od njenega odnosa z organizacijskim okoljem. Naloga profesionalnih komunikatorjev nikoli ni bila ustvarjanje »lažnih novic« in »alternativnih dejstev«, temveč vzpostavljanje in grajenje vzajemno koristnih odnosov med organizacijami in njenimi notranjimi in zunanjimi okolji, deležniki, javnostmi, pri čemer so vodila resnicoljubnost in odzivnost, poštenost in odprtost, spoštovanje in vključevanje. In vse to ni ideal, je tisto mogoče.

So digitalna transformacija, »big« in »small« data še eno veliko govoričenje ali neizogibna sprememba?

Ne gre toliko za spremembo, saj »big« in »small« podatki obstajajo in nastajajo že ves čas. Večjo spremembo bo oziroma je prinesel sistem analiziranja teh podatkov, njihova pretvorba v uporabne in koristne informacije za nadaljnjo uporabo, ki je vsaj za zdaj še nekoliko v povojih. Ali drugače, morda bomo v torek ali pa oktobra govorili, da je vse to že zastarelo in da je novo nekaj drugega. Vsekakor nas tudi na tem področju čaka transformacija. 

Na SKOJ-u bodo potekale tudi volitve novega predsednika in vodstva PRSS, vi pa se poslavljate. Kako bi ocenili delo v vašem mandatu? 

Moj mandat se je iztekel enkrat februarja pred tremi leti. In moj mandat je dokaz tega, da posamezniku nikoli ne bo uspelo. Tako kot meni ni. Seveda sem dobil negativno oceno in seveda imam zelo dobre razloge, zakaj se brez slabe vesti poslavljam. Me pa veseli, da prihaja ekipa. Ekipa, ki ima dovolj energije in znanja, da bo društvo bistveno bolj uspešno.