• Facebook
 • Twitter
 • RSS

Kako stresno je delo piarovca?

Ameriški zaposlitveni portal CareerCast je preučil 200 poklicev in sestavil lestvico desetih najbolj stresnih delovnih mest v letu 2016. Delovno mesto strokovnjaka za odnose z javnostmi je pristalo na šestem mestu, pred višjim vodstvenim delavcem in časopisnim novinarjem.

Foto: Dreamstime

Strokovnjaki za odnose z javnostmi si sicer lahko nekoliko oddahnejo, kot poroča revija PRweek, saj je bilo njihovo delo še leta 2011 drugo na lestvici najbolj stresnih poklicev. K temu prispevajo predvsem zahteve naročnikov, kratki roki, dolgi delavniki in dejstvo, da so ves čas pod drobnogledom javnosti.

»Ker se novice dogajajo 24 ur na dan, me včasih zbudijo sredi noči ali pa moram novinarjem »prodajati« zgodbe med vikendi in prazniki,« je za PRweek povedal neki ameriški strokovnjak za odnose z javnostmi, njegova piarovska kolegica pa je dodala, da so novinarjem pogosto prisiljeni ponujati zgodbe, ki jih sploh ne zanimajo: »Moraš imeti debelo kožo, da odložiš telefon in poskušaš znova.«

Zaposlitveni portal CareerCast je pri metodologiji ocenjevanja, kako stresno je posamezno delo, upošteval enajst dejavnikov, vključno s službenimi potmi, zastavljenimi roki, drobnogledom javnosti, fizičnimi zahtevami, okoljskimi pogoji, tveganjem za življenje in interakcijo z javnostjo.

Za tri najbolj stresne poklice je značilno visoko tveganje za osebno varnost, čeprav delovna mesta v bančništvu, gradbeništvu in zdravstvu niso prišla na lestvico. Deset najbolj stresnih delovnih mest je torej:

 1. Vojaško osebje na vpoklic

 2. Gasilci

 3. Piloti

 4. Policisti

 5. Organizator dogodkov

 6. Strokovnjak za odnose z javnostmi

 7. Višji vodstveni delavec

 8. Komentator/moderator

 9. Časopisni novinar

 10. Taksist

Vir: PRweek