• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenska zibelka na angleškem dvoru

Slovenija bo ob rojstvu prvega otroka angleškega princa Williama in vojvodinje Kate angleškemu dvoru podarila leseno zibelko slovenske inovatorke Erike Drobnič.

Foto: arhiv SPIRIT Slovenija

Uspešna slovenska inovatorka Erika Drobnič, ki je za svojo prvo verzijo večnamenske zibelke lani podpisala licenčno pogodbo s španskim proizvajalcem otroškega pohištva, je letos združila moči z družinskim podjetjem Pohištvo Potočnik, Steklarno Hrastnik, arhitektom Julijanom Krapežem, oblikovalko Irmo Vončina, etnologinjo Anjo Likar in podjetjem Vitapur. Eriki Drobnič je od leta 2010 dalje, ko je ta nekdanja bančna uslužbenka stopila na lastno inovatorsko in podjetniško pot, prek Javnega razpisa v podporo nacionalnemu sistemu inovacij (INO) stala ob strani tudi Tehnološka agencija Slovenije (TIA), ki se je letos skupaj z Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in Slovensko turistično organizacijo (STO) preoblikovala v javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Kot so sporočili iz javne agencije SPIRIT Slovenija, so združeni napori slovenskih ustvarjalcev, podjetij in SPIRIT Slovenija tako obrodili nov rezultat: estetsko ter funkcionalno dovršen in inovativen model zibelke, ki ga je inovatorka zaščitila z EU modelom, zaradi svoje preprostosti in več namembnosti pa je dobila številna mednarodna priznanja.  

»V zibelko smo združili les, steklo in čipko, tri elemente, ki so značilni za Slovenijo. Simbole, ki smo jih uporabili, tako v čipki kot v steklu, smo črpali delno iz grba dvora in delno iz slovenskih simbolov, kar pomeni, da smo združili rožo (Anglija) z našim srcem.  Zibelko smo poimenovali Kiara LOVE, Kiara je blagovna znamka moje zibelke, dodali smo ji LOVE, ki izhaja iz slogana I feel sLOVEnija,« pojasnjuje Erika Drobnič.

Primerek zibelke bo Slovenija podarila ob rojstvu prvega otroka princa Williama in vojvodinje Kate. Ustvarjalci pa bodo ob tej priložnosti podarili še dve dodatni zibelki, in sicer mladi slovenski mamici v težkem gmotnem položaju preko projekta Botrstva, v Angliji pa mladi družini v stiski preko ustanove East Anglia’s Children’s Hospices. »Ker smo v tem času razvili tudi povsem novo otroško sobico, bomo kasneje, predvideno v enem do dveh mesecev, obema ustanovama podarili tudi sobici,« je še povedala Erika Drobnič.

Foto: arhiv SPIRIT Slovenija