• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Nike napoveduje novo dobo modnega oblikovanja

Ameriški proizvajalec športne obutve in oblačil Nike je razvil mobilno aplikacijo Making, ki pomaga modnim oblikovalcem sprejemati odločitve, prijaznejše do okolja.

Aplikacija za iPhone z imenom Making (izdelava), ki jo je Nike razvil v sodelovanju z londonsko šolo za modo (London College of Fashion), modnim oblikovalcem nudi informacije o vplivu tekstila in njegovih sestavin na okolje. Dvaindvajset materialov, uporabljenih za izdelavo oblačil in tekstila za dom, razvršča v štiri kategorije glede na njihov učinek na okolje – voda, kemikalije, energija in odpadki. Ustvarjalci oblačil lahko tako v procesu oblikovanja takoj dobijo informacijo, kakšen bo vpliv njihovega oblačila na okolje. Zaželeno je, da vsak izdelek doseže vsaj 50 točk, kar je mera, ki temelji na podatkih, ki jih je Nike zbiral v sedemletnem procesu raziskovanja kot del njegovega indeksa trajnostnosti materialov (MSI, Nike Materials Sustainability Index). Prihodnje različice aplikacije bodo vsebovale tudi funkcijo za oceno materialov, uporabljenih pri izdelavi obutve.

»Aplikacijo Making smo ustvarili, da bi vsakega oblikovalca na svetu spodbudili, da sprejema boljše odločitve glede uporabe materialov v začetnih fazah procesa oblikovanja ter s tem ustvarja izdelke, ki so boljši tako za potrošnike kot za planet,« je povedal Lee Holman, podpredsednik oddelka za oblikovanje oblačil v družbi Nike.

Vir: Contagious