• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Magdalena z razstavo tekmovalnih del odprla svoja vrata

Danes se je z razstavo oblikovalskih in komunikacijskih del začel 15. mednarodni festival Magdalena. Poleg klasičnega tekmovanja so imeli mladi ustvarjalci možnost sodelovati še v dveh kreativnih brifih, in sicer BROKULA&Ž in Free the water.

Anja Hren, predsednica festivala Magdalena in Robert Ilovar, predsednik žirije (foto: Boštjan Lah)

Žirija festivala Magdalena je z ocenjevanjem prijavljenih del pričela včeraj, ko so izbrali finaliste posameznih kategorij, in delo nadaljuje danes, ko bodo določili zmagovalce. O kakovosti prijavljenih del je predsednik žirije Robert Ilovar povedal: »Kvaliteta prijavljenih del je, tako kot na vseh podobnih festivalih, v razmerju 80 proti 20, pri tem je 80 odstotkov povprečnih in 20 odstotkov takšnih, ki izstopajo.« Ilovar dodaja, da je žirija imela dokaj težko delo, vendar so bili pri izbiri finalistov soglasni.

Rok Predin, ki na festivalu sodeluje kot član žirije in predavatelj priznava, da mu nobena od teh vlog ni ljuba, vendar se rad vrača v Maribor in spremlja sceno. V tekmovalnem delu sta mu najbližje kategoriji video vsebin, predvsem glasbeni spoti. »Dela, ki so v finalu so tam zasluženo, vendar je včasih težko sodit o kvaliteti, ker nimaš celotnega vpogleda v okoliščine, kot na primer kakšen je naročnik, koliko denarja je bilo na voljo. Tako smo se pri ocenjevanju osredotočali predvsem na osnovno idejo,« dodaja Predin.

Na kreativni brif BROKULA&Ž hrvaške oglaševalske agencije Bruketa&Žinić je bila prijavljena samo ena kreativna ideja. Nikola Žinić ocenjuje, da je bila naloga očitno prezahtevna in dodaja: »Kljub vsemu je prijavljeno delo zanimivo in celovito, avtorico bomo vsekakor za tri mesece povabili v našo agencijo.«

Razstavljena dela so danes in jutri na ogled v Vodnem stolpu in Vetrinjskem dvoru v Mariboru, v slednjem se bodo jutri v okviru programskega festivala zvrstila različna predavanja. Vrhunec Magdalene bo v soboto ob 20. uri, ko bo v Narodnem domu podelitev nagrad.