• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Digitalni kamin v pisarni? Zakaj pa ne.

David Koderman in Nikola Ovčar, direktorja mariborskega tehnološkega podjetja Garex, sta ob širitvi poslovanja in selitvi v nove prostore razmišljala o tem, kako pomemben vpliv na naše počutje ima delovno okolje, kjer vsak dan preživimo (več kot) tretjino dneva. Zato sta po vzoru pisarn iz Silicijeve doline uredila futuristično oblikovane pisarne.

»Ni dovolj, da le delamo dobro, temveč da se ob delu tudi počutimo dobro,« pravi Nikola Ovčar. Kot dodaja, ljudje danes delajo v okoljih, ki jim ne zagotavljajo najboljših pogojev, zato je smiselno, da podjetja začnejo iskati rešitve. Sami so jo našli in zasnovali okolje, »v katerem bomo skupaj z zaposlenimi uživali in delali še bolje«, trdi.

Pisarne so zasnovali sami

Zasnove pisarn niso zaupali kateremu od arhitekturnih birojev, ampak sta jih direktorja zasnovala s pomočjo Slavice Karan, ki v podjetju skrbi za prenovo podobe in komunikacije. »Želeli smo ustvariti delovno okolje, kjer se bodo sodelavci počutili dobro in domače ter uživali v preživljanju časa na delovnem mestu. Prostori so zasnovani tako, da zagotavljajo funkcionalno, zdravo okolje in obenem nudijo udobje ter zvišujejo učinkovitost in ustvarjalnost zaposlenih,« je za MM povedala Karanova. Dodaja, da so se pri tem držali preprostih izhodišč: načela minimalizma oziroma pravila »manj je več« (opustili so nepotrebne površine, namenjene shranjevanju), ustvarili odprte pisarne, kjer se naravno razvija interakcija med sodelavci, pa vendar ohranja dovolj zasebnosti in zagotovi potreben mir za delo, želeli so čiste linije in barvno povezanost, med materiali, ki prevladujejo, pa so se odločili za steklo, kovino, beton, usnje in les.

»Želeli smo tudi velik osrednji, skupni prostor, piko na i pa je dala ideja o osebnih predmetih zaposlenih. Police, ki so za zdaj še prazne, so namenjene predmetom, ki zaposlenim veliko pomenijo, počasi pa tudi oživljamo knjižnico »Prinesi in deli znanje«. Zadnje, a bistveno izhodišče je namenjeno sproščanju. Ustvarili smo kotiček za udobje, ki bo pozimi opremljen s futurističnim digitalnim kaminom, čaji in vonju po svežem lesu, poleti pa z digitalnim oknom, s pogledom na rajske plaže, brisačami, ventilatorji, hladnimi napitki in zalogami ledu. In tu nikakor ne smejo manjkati vse zadnje igrice, brez katerih programerji v tem kotičku ne morejo. Druga sprostitvena cona pa je t. i. »črna luknja« ali prostor, kjer si vsak lahko vzame nekaj trenutkov zase. Udoben, oblazinjen prostor v temi, kjer sta na voljo velik počivalnik in slušalke, z nekaj predpripravljene glasbe in posebej izbranimi zvoki, bo namenjen nekajminutnemu popolnemu odklopu med službenim časom,« pravi Slavica Karan.