• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Pisava, ki izboljšuje pomnjenje

Znanstveniki univerze RMIT v Melbournu pravijo, da so pisavo »sans forgetica« razvili z izključnim namenom izboljšave spomina.

Znanstveniki in akademiki z različnih področij so združili moči pri snovanju pisave, ki naj bi prvotno študentom omogočala boljše pomnjenje »na tone podatkov«, ki jih morajo predelati pred preizkusi znanja. »Vsebuje popolno kombinacijo obstrukcije za priklic informacij,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Če vas ob prebiranju nekaj besed, zapisanih v sans forgetici, zaboli glava, so njeni ustvarjalci to naredili z določenim namenom. Ker naj bi morali v branje vložiti več truda, naj bi si prebrano tudi bolje zapomnili. V fazi raziskave je sodelovalo 400 študentov univerze, ki so preizkušali pomnjenje z različnimi pisavami. Večino pisav naj bi tako le preleteli in si posledično zapomnili malo ali nič.

»Po našem mnenju smo prvič v zgodovini pri oblikovanju pisave združili načela teorije oblikovanja načeli teorije psihologije, da bi ustvarili pisavo,« je povedala Jo Perryman, profesorica vedenjske ekonomije na RMIT.

Pisavo si lahko prenesete tukaj.

p.s. Ste si zapomnili, kaj smo zapisali? :)