• Facebook
  • Twitter
  • RSS

60 let simbola miru

Leto 2018 obeležuje 60-letnico začetka kampanje za jedrsko razoroževanje. Njen simbol je doživel vrhunec slave v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je postal sinonim gibanja proti vietnamski vojni in hipijevske subkulture.

Zid Johna Lennona v Pragi

Simbol miru je že med drugo svetovno vojno ustvaril grafični oblikovalec Gerald Holtom, sicer goreč nasprotnik jedrskega orožja. Pri upodobitvi svoje obupanosti nad jedrskim oboroževanjem je našel navdih v delu umetnika Francisca Goye. Podobo kmeta pred strelskim vodom s slike »Tretji maj 1808« je preobrazil v simbol kampanje za jedrsko razorožitev, ki temelji na obliki »semaforskih« znakov za črki N in D. N kot nuclear (jedrsko orožje) in D za disarmament (razorožitev), upodobljena v krogu ali znački. Nastal je preprost in zapomnljiv simbol. Pomen znaka se je hitro razširil in postal globalna blagovna znamka protesta. Najdemo ga v obliki grafitov, obeskov, skulptur in tetovaž.

Prvič se je izdelek »predstavil« na britanskem protestu proti atomski bombi 4. aprila 1958. Kot poudarjajo na portalu Co.Design, je imel današnji simbol miru na tem shodu precejšnjo konkurenco, saj so večinoma študentje protestirali z več kot 500 simboli.

Še zanimivost: simbol miru nikoli ni bil patentiran. »Simbol svobode pomeni prosto uporabo za vse. To seveda včasih pripelje do njegove uporabe ali zlorabe v okoliščinah, ki jih mirovniška gibanja vidijo kot neokusna. Prav tako se ga pogosto izkorišča za komercialne, oglaševalske ali splošno modne namene. Tega ne moremo ustaviti in niti ne nameravamo,« so zapisali na spletni strani kampanje za jedrsko razoroževanje.