• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenci med nagrajenci projekta »Pop-up knjiga«

Dve skupini študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) sta na natečaju ameriške založbe Graphis osvojili srebrno nagrado in nagrado za posebne zasluge (»Merit Award«) za projekt »Pop-up knjiga« ob 100. obletnici ruske avantgarde.

Za svoje oblikovalsko delo so pod mentorstvom profesorja Eduarda Čehovina Rosa Tomšič, Petra Kostevc, Metka Kladnik in Sara Arko Strojan prejeli srebrno, Erik Emeršič, Jure Grom, Anže Grabeljšek in Daria Kisenko pa nagrado za posebne dosežke (Merit Award). Projekt je posvečen 100. obletnici ruske revolucije in začetku konstruktivizma, katerih obletnici so obeležili leta 2017. Ustvarjalne rešitve in sporočila projekta »Pop-up knjiga«  prikazujejo glavne značilnosti ruskega konstruktivizma in njegove začetke.

Čehovin poudarja, da so ob oblikovanju zelo kompleksnega projekta, kot je izdelava »Pop-up knjige«, tehnične rešitve eden izmed odločilnih dejavnikov, s katerimi se je večina študentov prvič seznanila in uporabljala. »Bila je odlična izkušnja za študente in za mentorja, ker smo uporabljali znanja in rokodelske veščine, ki se počasi pozabljajo v oblikovanju. Študenti so imeli pri razvoju ideje in konceptualne rešitve dovolj časa za načrtovalsko in raziskovalno delo, končni rezultat njihovega oblikovalskega procesa pa je pomenil velik navdih in spodbudo za njihove prihodnje projekte,« je zadovoljen Čehovin. Dodaja, da so bili študent nagrajeni že drugo leto zapored, kar govori o dobrem delu s študenti.

Oba nagrajena projekta bosta objavljena v knjigi GRAPHIS NEW TALENT ANNUAL 2018. Med nagrajenimi devetinštiridesetimi svetovnimi šolami so samo tri evropske, in sicer poleg ALUO še Miami AD School Europe (Nemčija) in Westerdals Oslo School of Arts (Norveška).