• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Velika Brumnova nagrada seriji plakatov oblikovalca Nejca Praha

Na 8. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen je veliko nagrado prejela serija plakatov za glasbene dogodke Koordinate zvoka, ki jo je oblikoval Nejc Prah, fotografije pa prispeval Klemen Ilovar.

Velika nagrada Brumen je pripadla seriji plakatov Koordinate zvoka oblikovalca Nejca Praha.

Na letošnji bienale Brumen je bilo prijavljenih 392 projektov, od katerih je mednarodna žirija na bienale uvrstila 90 projektov. O zmagovalni seriji plakatov za mesečne glasbene večere Koordinate zvoka, ki jih v ljubljanskem lokalu Pritličje organizira glasbenik Žiga Murko, je žirija zapisala, da je »neustrašna, nora, tehnično raznolika, presenetljiva mešanica zamisli, ki je polna detajlov, zavita pa je v zares izvirno in edinstveno oblikovalsko sporočilo. Prav vsi plakati v seriji so izjemni! Oblikovani so na način, ki na več ravneh spodbuja javnost, da z njimi stopi v stik; torej niso le barvne grafike, ki so za oko zabavne in dobro uravnotežene, temveč namigujejo na povsem nov način komuniciranja.«

Rdeča nit plakatov je okno na letalu, skozi katerega se razprostira pogled na modro nebo, oblake in sončne žarke, a je vsakič drugače postavljen in ga spremljajo drugačne ilustracije. Kot je na predavanju ob otvoritvi razstave njegovih del v ljubljanski Mestni hiši povedal oblikovalec Nejc Prah, je po pregledovanju objav na Instagramu ugotovil, da je pogled skozi letalsko okno pogost motiv številnih fotografij. Zaradi tega in ker je tudi sam dosti potoval z letalom, se je odločil, da ta motiv uporabi tudi na plakatih za Koordinate zvoka (članek o tem obetavnem oblikovalcu, ki trenutno dela za ameriško poslovno revijo Bloomberg Businessweek, smo objavili v septembrski številki Marketing magazina).

Med prejemniki nagrad tudi agencija Yin + Young

Nagrade Brumen je dobilo še deset drugih projektov. Oblikovalec Aleš Brce je bil nagrajen za celostno grafično podobo vinske hiše Lupinc. Žirija je zanjo zapisala, da gre za »jasen in dobro strukturiran identitetni sistem, izveden in uporabljen na raznolikih izdelkih, vse od nalepk na vinskih steklenicah do podpornega tiskanega materiala in embalaže. Ravnovesje med črno in belo barvo, med abstraktnimi oblikami in tipografijo je izjemno: sodobno in sveže.«

Agencija Yin + Young v sodelovanju s fotografom Maticem Kremžarjem je nagrado Brumen dobila za serijo plakatov ob 25. letnici frizerske hiše Mič Styling, za katero je žirija zapisala, da se iznajdljivo izmika imitaciji in splošno znan vizualni jezik prevede v nov in sodoben izraz. »Zabaven in privlačen projekt, ki v sebi odlično združuje ilustracijo, likovno vodenje ter uporabo barve in tipografije,« dodajajo. Naj ob tem spomnimo, da so prav tako zabavno in izvirno oglaševalsko akcijo »Briti ali ne briti?«, ki jo je agencija Yin + Young ustvarila za brivski salon Mič Stylinga, bralci Marketing magazina izbrala akcijo leta 2015.

Grupa Ee je dobila dve nagradi Brumen. Prvo je prejela za knjigo Extending the Dialogue za naročnika Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, ki jo je oblikoval Ivian Kan Mujezinović. Žirija je zapisala, da gre za vsestransko odličen primer oblikovanja knjig. Drugo pa so oblikovalci Grupe Ee Mina Žabnikar, Damjan Ilić in že omenjeni Mujezinović prejeli za serijo gledaliških listov »Glej, List!« Gledališča Glej. Žirija je pohvalila dobro uporabo tipografije in slikovnega materiala ter dobro premišljen format publikacij kot tudi barv in tehnik tiska.

Oblikovalec Radovan Jenko je bil nagrajen za razstavni katalog umetnika Henryka Tomaszewskega po naročilu Fundacije Brumen, ilustrator Zoran Pungerčar pa za serijo naslovnic knjižne zbirke Prišleki založbe LUD Literatura.

Spletno orodje Parlameter zavoda Danes je nov dan, ki je lani med drugim prejelo nagrado Diggit, je bilo nagrajeno tudi z Brumnovo nagrado. Žirija je nagradila tudi oblikovanje razstave Slovenia Design Showroom Milano 2017: Oblikovanje kot (z)možnost spremembe naročnikov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javne agencije SPIRIT Slovenija, Lesarskega grozda in Društva Pekinpah. Za oblikovanje sta poskrbela Primož Pislak in Tomato Košir, za fotografijo pa Aleš Rosa.

Nagrado Brumen sta si prislužila še spletni klepetalni robot Troljo, o katerem smo v MM-u prav tako že poročali, in o katerem je žirija zapisala, da je »odlično izdelan digitalni projekt, ki se poigrava na robu oblikovalskega mišljenja«, in črkovna vrsta Eva avtorja Mihaela Aleksandra Mahkovica.

Velika nagrada Brumen je pripadla seriji plakatov Koordinate zvoka oblikovalca Nejca Praha.
Oblikovalec Aleš Brce je bil nagrajen za celostno grafično podobo vinske hiše Lupinc.
Nagrada Brumen za serijo plakatov ob 25. letnici frizerske hiše Mič Styling, delo agencije Yin + Young.
Oblikovalci Grupe Ee Mina Žabnikar, Damjan Ilić in Ivian Kan Mujezinović so Brumnovo nagrado prejeli za serijo gledaliških listov »Glej, List!« Gledališča Glej.
Nagrajeno je bilo tudi oblikovanje razstave Slovenia Design Showroom v Milanu.
Nagrajeni klepetalni robot Troljo, ki ga je razvilo podjetje Val Skupina, potnikom pomaga z napovedmi prihodov avtobusov ljubljanskega potniškega prometa.