• Facebook
  • Twitter
  • RSS

ADC*E s posebnim priznanjem nagradil avtorja ilustracije »Mir za Pariz«

Francoski oblikovalec in ilustrator Jean Jullien, ki trenutno živi in dela v Londonu, je prvi prejemnik posebnega priznanja Evropskega kluba art direktorjev (ADC*E), imenovanega »Creative Distinction«. Priznanje si je zaslužil za svojo preprosto, a sporočilno izjemno močno ilustracijo »Mir za Pariz« (»Peace for Paris«), s katero se je odzval na teroristične napade v Parizu in ki se je izjemno hitro razširila po družbenih omrežjih.

Ikonični znak »Peace for Paris« je delo francoskega grafičnega oblikovalca Jeana Julliena. (Vir: www.jeanjullien.com)

Ilustracija Jeana Julliena je v trenutku postala svetovni simbol enotnosti, solidarnosti in kljubovanja terorizmu, so zapisali pri ADC*E, kjer so se odločili, da bodo odslej podeljevali novo priznanje za kreativnost (»Creative Distinction«), in sicer tistim delom, ki imajo globok družbeni in kulturni vpliv.

Claus Fischer, izvršni direktor agencije Voss + Fischer iz Frankfurta in član upravnega odbora ADC*E, je Jullienu nagrado osebno dostavil v njegov londonski studio. Ta je ob tej priložnosti povedal, kako je nastala zdaj že ikonična ilustracija: »Izražam se s podobami, zato je bila prva stvar, ki mi je prišla na misel, ko je prišlo do napadov, da bi preprosto narisal nekaj, s čimer bi sporočal o miru in solidarnosti s Parizom.« Kot pravi, ni naredil ne skice ne raziskave, niti ni razmišljal o ilustraciji. »Bila je preprosto prva stvar, ki mi je prišla na misel. Objavil sem jo kot človek, ki ga skrbi za svoje ljubljene in za vse druge. Vsekakor me k temu ni vodila ideja, da bi izpostavil samega sebe. Nastala je iz ponižnosti, a je postala nekaj, kar je povsem ušlo izpod mojega nadzora.«

Ikonični znak »Peace for Paris« je delo francoskega grafičnega oblikovalca Jeana Julliena. (Vir: www.jeanjullien.com)
Jean Jullien z novo nagrado ADC*E za kreativnost z globokim družbenim in kulturnim vplivom. (Foto: Duncan Nicholls)