• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Podeljena priznanja za oblikovalske presežke leta 2015

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) je pred tednom dni v Cankarjevem domu v Ljubljani podelilo priznanja za oblikovalske presežke leta 2015. V letošnji žiriji DOS so bili Danijela Grgič, Nataša Šušteršič, Jurij Dobrila, Marjan Žitnik in Peter Jamšek, ki so poseben poudarek namenili družbeno angažiranim projektom.

Vsi letošnji nagrajenci Društva oblikovalcev Slovenije. (Foto: Franci Virant)

Priznanje za oblikovalski presežek leta je dobila vizualna umetnica in kostumografka Elena Fajt za modni projekt »Shirting«, ki vzpostavlja drugačen model oblačenja in z ozaveščanjem uporabnika spreminja ustaljene vzorce ter razkraja svet mode, kot ga poznamo doslej. »Projekt ponuja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti – skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnose onkraj logike potrošništva,« je o »Shirtingu« povedala Fajtova. Kot meni žirija DOS, projekt s tega vidika predstavlja družbeno inovacijo, katere ključni nosilec je prav oblikovanje.

Štiri priznanja za oblikovalski dosežek leta pa so dobili Mateja Panter in Anka Štular za projekt »Klop ljubezni«, Maja Gspan za oblikovanje podobe letošnjega Jazz Festivala, Irena Gubanc za celostno grafično podobo piva Dr. Orel ter dr. Petra Černe Oven in dr. Barbara Predan za oblikovanje in razvoj kompleta družabnih iger za starejše osebe, obolele za demenco / D9.

Nagrado za življenjsko delo na področju oblikovanja oblačil sta prejeli Metka Vrhunc in Vesna Gaberščik, ki sodita v generacijo ustvarjalcev, ki so v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja začeli uveljavljati poklic oblikovalca v slovenski tekstilni industriji, natančneje v usnjarskopredelovalni industriji in industriji pletenin.