• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Velika Brumnova nagrada aplikaciji Flaviar

Znani so dobitniki Brumnovih nagrad, najvišjih strokovnih priznanj na področju grafičnega oblikovanja v Sloveniji. Najvišjo, veliko Brumnovo nagrado, je mednarodna žirija podelila aplikaciji Flaviar. Podelila je tudi 21 nagrad najboljšim delom v posameznih tekmovalnih kategorijah ter 13 pohval.

Nagrajenci 7. bienala vidnih sporočil Slovenije. (Foto: Domen Pal)

Za podobo aplikacije Flaviar, ki je dobila veliko nagrado, so zaslužni kreativni direktor Vladimir Mićković, oblikovalec Emil Kozole in ilustratorja Peter Stupica in Miha Artnak. V kategoriji celostnih podob za manjše sisteme je Brumnovo nagrado dobila podoba za modno trgovino La Collectivité (oblikovalki Mina Arko in Renata Šifrar), v kategoriji celostnih podob za večje sisteme pa je slavil Boatguard oblikovalcev Maše Majce Mesarič in Janeza Mesariča.

Brumnovo nagrado za najboljšo oglaševalsko kampanjo je dobila akcija »Reši RŠ«, ki so jo zasnovali v podjetju Ljudje pod kreativnim vodstvom Mihe Artnaka. Med tiskanimi oglasi so za najboljšo izbrali serijo oglasov za Cockto »Težki časi«, delo agencije Pristop in kreativnega direktorja Aljoše Bagole za Atlantic Grupo. V kategoriji produktne grafike je nagrado dobil album rap zasedbe Tekochee kru »Sabljasti tiger«, ki sta ga zasnovala Tine Lugarič in Nenad Cizl, v kategoriji embalaže pa »Pizza junaki« kreativnega direktorja Marka Miladinoviča in oblikovalca Nenada Cizla.

Brumnovo nagrado za najboljši plakat sta dobila plakata Radovana Jenka »Le Petit Festival du Théâtre« in Iztoka Skoka »Dihanje ubija« za Urbano gverilo, najboljši koledar ima Tiskarna Povše (oblikovala ga je Ajda Schmidt), v kategoriji ovitkov in naslovnic so bili nagrajeni knjižni ovitki zbirke Prišleki, delo kreativnega direktorja Andreja Hočevarja in oblikovalca Zorana Pungerčarja za LUD Literaturo.

Med ostalimi Brumnovimi nagrajenci so še: K67 (znamke, DAK), Muzej novejše zgodovine – linija izdelkov(drobno gradivo, oblikovalka Teja Kleč), Seen (črkovne vrste, Emil Kozole), Tribuna (revije in časopisi, Biba Košmerl in Dorijan Šiško), DJ Umek (digitalna pojavnost, VGB),  Flaviar (aplikacije, Flaviar; tudi najboljše delo bienala), Joan (uporabniški vmesniki,  Kontrastika),  Črna nit na medeninastem profilu (prostorske grafične rešitve, Vid Zabel in Barbara Žunkovič), Spirala okusov Flaviar (digitalne infografike, Flaviar) in rubrika Objektivno Dnevnik (tiskane infografike, oblikovalci Aljaž Vindiš, Ajda Bevc in Aljaž Vesel).

Študentsko nagrado je dobilo delo »Načrtovanje in izdelava priročnika za ročno vezavo knjig avtorice« Maše Majce Mesarič.

V sodelovanju z Gospodarsko zbornico je Fundacija Brumen podelila tudi pohvalo za najboljšega naročnika, literarno-umetniškemu društvu LUD Literatura za izstopajoče razumevanje za uporabo in podporo vidnih sporočil. Naročnik si zasluži nagrado, ker je v knjižni seriji Prišleki »tvegal z drugačnimi platnicami, predvsem z naslovom ob strani, in močni ilustraciji dovolil, da zablesti

Člani mednarodne žirije so izrazili zadovoljstvo nad vsemi deli, saj niso preveč trendovska, po drugi strani pa jim manjka širše povezanosti s svetom, z vzhodom in zahodom. »Glede na velikost države je kakovost del zelo visoka,« je povzel Max Gadney, predsednik žirije 7. bienala vidnih sporočil Slovenije, v kateri so bili še Michel Bouvet (Francija), Liza Enebeis (Nizozemska), Leonardo Sonnoli (Italija) in Artur Rebelo/R2 (Portugalska).

Nagrajenci 7. bienala vidnih sporočil Slovenije. (Foto: Domen Pal)
Veliko Brumnovo nagrado je dobila aplikacija Flaviar. (Foto: Flaviar)