• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Razstava slavnega grafičnega oblikovalca Miltona Glaserja v Zagrebu

V torek, 27. januarja 2015, bodo v razstavnem salonu Izidor Kršnjavi v Zagrebu odprli razstavo del enega od največjih še živečih svetovnih oblikovalcev in ilustratorjev Miltona Glaserja. Razstavo organizira znani ilustrator in oblikovalec Mirko Ilić v sodelovanju z Združenjem nekdanjih študentov Visoke šole za umetnost in oblikovanje (UBU), Šolo uporabnih umetnosti in oblikovanja Zagreb (ŠPUD), umetniško platformo Organizam in festivalom SOS Dizajn iz Sarajeva.

Na razstavi z naslovom Risanje je mišljenje bo predstavljenih 180 del iz Glaserjeve petdesetletne kariere, ki so bila objavljena v njegovi zadnji monografiji z istoimenskim naslovom Drawing is thinking iz leta 2008.

Tako za knjigo kot za razstavo je Glaser osebno izbral svoja dela in jih skrbno uredil kot serijo risb z različnimi motivi. Neposredna povezava med risbami ni vedno opazna že na prvi pogled, čeprav je pozorni opazovalec ne bo spregledal, menijo avtorji razstave. Ravno to dejstvo kaže na Glaserjevo zavezanost prepričanju, da risanje ni le način predstavljanja, temveč tudi razumevanja in doživljanja sveta.

Razstava Risanje je mišljenje je bila že postavljena v Ljubljani (leta 2009), Beogradu, Cetinju in Sarajevu, tokrat pa bo na ogled v Zagrebu, in sicer od 27. januarja do 6. februarja 2015.

»Od nekdaj sem verjel, da je risanje najbolj neposreden način gledanja, t. j. opazovanja, in morda je prav proces tega učenja hkrati tudi najpomembnejši uspeh, ki ga lahko doseže človeštvo,« je ob prihajajoči zagrebški razstavi povedal leta 1929 rojeni Glaser, v širši javnost verjetno najbolj znan po oblikovanju logotipa za New York (I love NY).