• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenski oblikovalci ponovno prejeli oblikovalske nagrade Red Dot

Konec marca so v nemškem Essnu podelili nagrade za oblikovanje Red Dot . Že drugo leto zapored je bil med člani strokovne žirije tudi docent Jure Miklavc, ki na oddelku industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) poučuje temeljni predmet načrtovanja.

Visokotlačni ventilatorji z elektronsko komutiranimi motorji.

Štirideset oblikovalskih strokovnjakov je v kategoriji produktnega oblikovanja ocenilo4.815 del iz 53 držav, pri čemer so upoštevali kriterije, kot so invativnost, funkcionalnost, likovna skladnost, ergonomija, trpežnost, simbolična in čustvena vsebina, kontekst in samorazlagalnost predloženega izdelka ter njegove ekološke odlike. Izbrali so 72 zmagovalcev, ki so prejeli najvišjo nagrado tekmovanja »Red Dot: Best of the Best«. Nagrado je prejelo le 1,5 odstotka vseh prijavljenih del, med njimi tudi oblikovalci podjetja Akrapovič.

Nagrado Red Dot Design Award 2014 za produktno oblikovanje so prejela tri slovenska dela, med njimi sedem oblikovalk in oblikovalcev iz ALUO. Ekipa Wilsonic Design, v kateri so Nina Mihovec (Alumni ALUO) ter absolventa ALUO Metod Burgar in Alen Mencej, je rdečo piko za produktno oblikovanje prejela za serijo visokotlačnih ventilatorjev z elektronsko komutiranimi motorji (HEC), ki so jih ustvarili za Hidrio. Gorenje design studio z oblikovalci Lidijo Pritržnik, Tomijem Krašovcem, Uršo Kovačič, Miranom Napotnikom, Mojco Kaiser in Matevžem Popičem je rdečo piko prejelo za Gorenjevo vgradno pečico, agencija Gigodesign pa za stojalo za iPad Xvida Boomerang.

Visokotlačni ventilatorji z elektronsko komutiranimi motorji.
Stojalo za iPad Xvida Boomerang.
Vgradna oečica Gorenje.
Član žirije za nagrade red dot Jure Miklavc.