• Facebook
  • Twitter
  • RSS

BIO išče posameznike, ki bodo pisali možne prihodnosti oblikovanja

24. bienale oblikovanja (BIO), ki ga organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), bo v letu 2014 nastopil z novim konceptom. Zato je objavil vabilo k sodelovanju, s pomočjo katerega iščejo posameznike, ki bodo ustvarili možne prihodnosti oblikovanja.Kot so zapisali pri MAO, bo BIO ob svoji 50-letnici izhajal iz tradicije in zgodovine tega dogodka, hkrati pa posegel na področje sodelovanja in eksperimentiranja, kjer je oblikovanje eno od orodij za izražanje dvoma in za transformacijo podobe industrijske proizvodnje, javnega in zasebnega prostora ter vnaprej določenih sistemov in omrežij.

BIO 50 bo prekinil tradicijo dosedanjih nagrad in namesto tega nagradil sodelovanje, proces sodelovanja in njegove rezultate. Na osnovi spoznanja, da je oblikovanje disciplina, ki preveva vse plasti sodobnega življenja, si bo BIO prizadeval angažirati oblikovalce in ustvarjalce iz Slovenije in tujine, ki bodo skupaj obravnavali teme vsakdanjega življenja.  V okviru teh skupin bodo sodelujoči ustvarili projekte, ki jih bodo razvili in uresničili med trajanjem bienala. BIO tako išče člane skupin, ki bodo ustvarili možne prihodnosti oblikovanja, delovali integracijsko in prispevali h končnemu izdelku vsake skupine. Rok za prijavo je 12. januar 2014.

Razstava BIO 50 bo odprta od 18. septembra do 7. decembra 2014 v Ljubljani in bo prikazala rezultate dela vsake skupine, spremljal pa jo bo tudi katalog. Mednarodna žirija bo podelila nagrado za najboljše sodelovanje, bienale pa bo poleg osrednje razstave prikazal še številne dogodke, ki bodo odpirali možnosti za nadaljevanje oblikovalskega sodelovanja tudi po njegovem zaključku.