• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Društvo oblikovalcev podelilo nagrade za oblikovalske presežke leta

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) je konec novembra podelilo nagrade za oblikovalske presežke leta in priznanja za dobro delo. Priznanje za življenjsko delo je dobil Branko Uršič, Zmago Novak, direktor Zavoda BIG, pa je dobil priznanje za častnega člana društva.

Nagrajenci Društva oblikovalcev Slovenije. (Foto: Franci Virant)

Nagrado za oblikovalske presežke so po četrtletjih prejeli projekti:

- Leteči Holandec, opera Richarda Wagnerja, ki je nastala v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma, pri katerem so likovni iniciator Matjaž Berger, avtorica celostne grafične podobe Maja Gspan, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, oblikovalca svetlobe Simon Žižek in  Zoran Najdenov ter oblikovalec videa Gašper Brezovar s svojimi prispevki sestavili likovno podobo uprizoritve, ki komunicira tako s posameznimi deli kakor tudi z zlitjem likovnih gradnikov v dinamično in sporočilno celoto, kot je zapisano v utemeljitvi nagrade.

- projekt Zidnice, ki je »odličen primer združevanja in plemenitenja različnih umetniških praks in moderne tehnologije«, pri njegovem nastanku pa sta sodelovalu  avtorici Saba Skaberne in Aleksandra Saška Gruden, arhitekt Urban Jeriha, besedilo pesmi pa je prispevala Vesna Spreitzer.

- Dnevnikov Objektiv – rubrika Objektivno oblikovalca Aljaža Vindiša za inovativen, celovit pristop, odlično vizualno organiziranost in oblikovanje

- sesalnik Aqua Viva oblikovalca Marjana Žitnika za inovativno oblikovanje.

Priznanja za dobro delo 2013 so dobili Gigo Design za izvirni kuhinjski set iz lesa Leis, Ana Baraga za projekt Gajba krompirja – utrinki s poti osebne rasti, Irena Gubanec za znamke rastlinstvo Pošte Slovenije, Sanja Jurca Avci za razstavo Vitez, dama in zmaj, Mateja Panter za projekt Družinski center, Petra Černe Oven in Barbara Predan za projekt Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso, Julijan Krapež za kuhinjo LES, ter Andrej Mlakar in Edi Berk za opremo svečanega sedeža vinskega konventa sv. Urbana Ljubljana.

Priznanje za življenjsko delo 2013 je prejel oblikovalec Branko Uršič, ki sodi med živeče legende slovenskega dizajna. Kot so zapisali pri DOS-u, njegovo delo obsega številne izjemno uspešne pohištvene izdelke, za katere je prejel celo vrsto nagrad in priznanj ter so desetletja predstavljali značilno podobo javnih prostorov nekdanje Jugoslavije. Svojo ustvarjalno pot je posvetil le enemu podjetju – Stol iz Kamnika.

Priznanje za častnega člana Društva oblikovalcev Slovenije je dobil Zmago Novak, direktor Zavoda BIG, ki že desetletje organizira Mesec oblikovanja.