• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Google vabi osnovnošolce k oblikovanju priložnostnega logotipa

Google je razpisal natečaj Doodle 4 Google, s katerim prvič vabi tudi slovenske učence k oblikovanju »doodla« oziroma priložnostnega logotipa na temo »Slovenija in jaz«. Zmagovalna čačka, kar »doodle« pomeni dobesedno, bo nadomestila Googlov logotip na slovenski domači strani iskalnika 23. januarja 2014, natanko dve leti po objavi prvega slovenskega »doodla«.

Google že od leta 2008 organizira natečaj Doodle 4 Google, s katerim poziva mlade ustvarjalce k oblikovanju »doodla«. Po več kot 2.000 že predstavljenih priložnostnih logotipih na Googlovih domačih straneh po vsem svetu, Google tokrat k sodelovanju na natečaju Doodle 4 Google prvič vabi tudi učence, ki obiskujejo osnovno šolo v Sloveniji. Učenci bodo s pomočjo risb predstavili svoj pogled na Slovenijo, svoj dom, naravne in kulturne danosti Slovenije, na preteklost, sedanjost in prihodnost.

Kreativni natečaj je namenjen slovenskim otrokom v treh starostnih skupinah: od 6 do 8 let, od 9 do 12 let in od 13 do 15 let. Sodelujoči učenci lahko svoje risbe oddajo po pošti do 6. decembra 2013, navodila za prijavo pa so na spletni strani Doodle 4 Google, kjer so objavljena tudi pravila sodelovanja. 

Strokovna žirija, v kateri so pevka Alenka Godec, slikarka Ana-Marija Krušič, ilustratorka Meta Weber, direktor Mestnega muzeja Ljubljana Blaž Peršin in vodja projektov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije Nina Balant, bo izmed 300 risb, ki bodo prišle v ožji izbor, izbrala 30 najboljših, po deset iz vsake starostne skupine učence. Z javnim spletnim glasovanjem na spletni strani od 2. do 10. januarja 2014 bodo izbrani trije zmagovalci starostnih skupin, eden iz vsake skupine, končnega zmagovalca pa bo izbrala uradna ekipa Google Doodle, v kateri so Googlovi spletni oblikovalci. Zmagovalec natečaja bo znan 15. januarja 2014 in bo, poleg objave risbe, prejel tudi tečaj slikanja, njegova osnovna šola pa bo prejela umetniško orodje in darila za socialno ogrožene otroke. Nagrajeni bodo tudi ostali finalisti, ki bodo prejeli vrečko Googlovih daril, trije zmagovalci posameznih starostnih skupin pa še tablične računalnike.

Natečaj Doodle 4 Google poteka pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, kjer bo tudi zaključni dogodek in razstava risb. Del sredstev projekta bo namenjen Zvezi prijateljev mladine Slovenije, slikarska šola Angel's Art pa bo organizirala ustvarjalne delavnice za otroke.