• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Največji oblikovalski dosežek leta je jadrnica Seascape 27

Ob včerajšnji otvoritvi Meseca oblikovanja so bile podeljene nagrade največjim dosežkom na področju oblikovanja v Sloveniji. V kategoriji za oblikovanje leta je nagrado prejela jadrnica Seascape 27, ki jo je oblikoval Martin Šoštarič iz agencije Gigodesign.

Nagrajena jadrnica Seascape 27. (Foto: arhiv Zavoda BIG)

V kategoriji za oblikovanje leta je žirija pod vodstvom Lenke Bajželj ocenila 33 prispelih predlogov, od katerih jih je v ožji izbor imenovala sedem, nato pa nagrado za oblikovanje leta podelila jadrnici Seascape 27, ki jo je oblikoval Martin Šoštarič iz Gigodesigna. Žirija je presodila, da gre za izdelek, ki ni podrejen izrazitim tradicionalnim modnim učinkom drugih podobnih izdelkov. »Avtor se je odločil za smotrno in izčiščeno, hkrati pa visoko funkcionalno oblikovanje zunanjosti in notranje opreme, s svojimi dimenzijami, redukcijo materiala, obdelav in barv pa nagovarja širši krog uporabnikov,« so zapisali v utemeljitvi nagrade.

V kategoriji za interier leta 2013 je bilo prijavljenih 17 projektov. Strokovna komisija je za zmagovalni projekt, ki ga je izbrala med tremi finalisti, razglasila projekt Trg-ulica-dom, prenovo skupnih prostorov dijaškega in mladinskega doma Proteus v Postojni, katerega naročnik je Srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni. »Oblikovanje je enostavno, a jasno in učinkovito. Projekt lepo rešuje arhitekturno zasnovo kaotičnega interiera vhodnega dela dijaškega doma,« so med drugim zapisali v utemeljitvi.

Nagrado v kategoriji Brezčasni je dobila Bibi Bertok za projekt otroška posteljica Nataša iz leta 1974 naročnika Slovenijales – Tovarna lesne galanterije Rimske Toplice. Kot je zapisala žirija, je Bertokova s posteljico postavila nova merila za oblikovanje otroškega pohištva in prekinila dotedanjo tradicijo kolonialnega stila.

V kategoriji Perspektivni je bilo podeljenih pet nagrad. Na področju industrijskega oblikovanja so bili nagrajeni Maja Alibegovič in Blažka Drnovšek ter Anže Stare, Daša Šmid in Matic Traven. Na področju interierja so nagrado prejeli Klara Zalokar in Klemen Zupančič ter Mateja Katja Vrtovec. Na področju modnega oblikovanja pa sta nagrado dobila Vesna Makarov in Peter Movrin.

Mesec oblikovanja, ki bo v organizaciji Zavoda BIG potekal do 7. novembra, se je začel s prvo konferenco o design managementu Kompetenčnega centra za design management. Na njej so med drugim predavali Frans Joziasse (Park Design Management, Nemčija), Torsten Bjoerg (Lego Group, Danska), Jeremiah Tesolin (Marimekko, Finska) in Miha Klinar (Kompetenčni center za design management, Slovenija).