• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Prihaja prva konferenca o upravljanju z oblikovanjem v Sloveniji

Kompetenčni center za design management v sodelovanju z Zavodom BIG pripravlja prvo konferenco o upravljanju z oblikovanjem (design management) pri nas, ki bo 7. oktobra v Ljubljani. Gostje dogodka bodo vodilni mednarodni strokovnjaki, ki bodo obiskovalcem predstavili različne vidike upravljanja z oblikovanjem.

Kot pravijo organizatorji konference, se moramo naučiti ustvarjati dodano vrednost, če želimo razvijati gospodarstvo. Primeri dobre prakse v tujini in pri nas obstajajo, prav tako načini, kako to početi sistematično in dolgoročno. Eden takšnih načinov je tudi upravljanje z oblikovanjem (design management) – disciplina, ki z upoštevanjem trajnostnih razvojnih usmeritev ponuja načine za celostno integracijo oblikovanja v strategije in procese podjetij s ciljem povečati njihovo konkurenčnost. Organizatorji ob tem pojasnjujejo, da slovenski prevod upravljanje z oblikovanjem ni popolnoma ustrezen, saj pomen angleške besede design vključuje proces načrtovanja, medtem ko ima slovenska beseda oblikovanje predvsem prizvok dajanja (končne) oblike. Zato tako v imenu kompetenčnega centra kot dogodka uporabljajo angleški izraz design management.

Med uglednimi gosti konference, katere namen je povečati zavedanje o potencialih oblikovanja in upravljanja z njim v Sloveniji, bodo Torsten Bjørn, design manager v Legu, Sebastian Hesselmann, britanski raziskovalec in eden od razvijalcev modela Design Management Staircase, Frans Joziasse, soustanovitelj svetovalne agencije Park Design Management,  James Hall, mentor v vodilnem izobraževalnem inštitutu s področja upravljanja z oblikovanjem GROW, Antti Pitkänen, izvršni direktor finske agencije Seos Design, Jeremiah Tesolin, direktor razvoja finske znamke Marimekko, in Miha Klinar, partner v studiu Gigodesign in pobudnik ustanovitve kompetenčnega centra.