• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Firefox še vedno najbolj priljubljen brskalnik v Sloveniji

Slovenski spletni uporabniki po internetu najraje brskajo s pomočjo brskalnika Firefox. Sledita mu Internet Explorer in Googlov Chrome.

Firefox uporablja 38 odstotkov obiskovalcev slovenskih spletnih medijev in je tako najbolj uporabljan brskalnik na našem trgu. Tako je pokazala analiza tehnoloških značilnosti obiskovalcev slovenskih spletnih medijev, ki jo je konec letošnjega januarja izvedlo podjetja iPROM. V primerjavi s prejšnjo analizo, izvedeno junija lani, je Firefox celo pridobil odstotno točko. Sledita mu Internet Explorer (36 odstotkov) in Chrome (23 odstotkov). Njun delež se v primerjavi s prejšnjim merjenjem ni spremenil.

Uporaba mobilnih naprav še naprej raste, največji delež ima Android

Izmerjeni mesečni doseg mobilnih naprav je konec januarja 2013 znašal 275.500, kar je 66 odstotkov več kot junija lani, ko je iPROM prvič razkril podatke o mobilnih napravah z dostopom do slovenskih spletnih medijev.

Glede naprav oziroma uporabljenih operacijskih sistemov je s kar 73 odstotki daleč spredaj Android. Njegov delež se je v primerjavi z analizo junija lani povečal za kar 20 odstotnih točk, s 13 oziroma 7 odstotki mu sledita iPad in iPhone. Za več kot polovico nižji delež kot pri lanski analizi pa imajo mobilni telefoni z WAP-dostopom do interneta (6 odstotkov). Na zadnjem mestu z enim odstotkom najdemo še operacijski sistem Windows.

Analiza uporabe operacijskih sistemov med obiskovalci slovenskih spletnih medijev

Analiza uporabljenih operacijskih sistemov je pokazala, da večina obiskovalcev slovenskih spletnih medijev prisega na operacijske sisteme Microsoft Windows. Windows 7 uporablja že več kot polovica obiskovalcev slovenskih spletnih medijev (skoraj 56 odstotkov, v lanski analizi 48 odstotkov). Na drugem mestu je Windows XP, katerega uporaba še naprej pada – januarja ga je uporabljala dobra tretjina obiskovalcev (junija 2012 42 odstotkov). Sledi Windows Vista, uporaba katere je tudi malenkost upadla in je imela januarja letos 4-odstotni delež.

Operacijska sistema Mac OS in Linux imata skupaj 3 odstotke obiskovalcev, Windows 8, ki je na prodajne police prišel kot zadnji iz družine Windows, pa uporablja že slaba 2 odstotka obiskovalcev slovenskih spletnih medijev.

Najpogosteje uporabljane ločljivosti zaslonov

Na prvem mestu je ločljivost zaslona 1280x1024 s 16 odstotki, kar je enako kot prejšnjič, za pet odstotnih točk pa je upadla ločljivost zaslonov 1280x768, sedaj jo uporablja 11 odstotkov obiskovalcev slovenskih spletnih medijev. Obe sta sicer značilni za 17- in 19-palčne zaslone.
Ločljivosti 1366x768 in 1280x800, značilni za prenosne računalnike, ostajata na približno enakih odstotkih kot junija lani, prva ima 13, druga 9 odstotkov.

Ločljivost 1680x1050 točk, značilna za 20- in večpalčne zaslone, je pridobila dve odstotni točki in ima tako 10 odstotkov obiskovalcev slovenskih spletnih medijev, ločljivost Full HD (1920x1080 točk) ima 8 odstotkov, zaslone z ločljivostjo 1440x900 točk, ki so značilni za novejše prenosnike, pa uporablja 5 odstotkov obiskovalcev slovenskih spletnih medijev.

Profil povprečnega obiskovalca slovenskih spletnih medijev

iPROM je po podatkih analize ocenil profil povprečnega obiskovalca slovenskih spletnih medijev – povprečni obiskovalec uporablja operacijski sistem Windows 7, zaslon z ločljivostjo zaslona 1280x1024 točk in brskalnik Mozilla Firefox ali Internet Explorer.