• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Tablični računalniki nam olajšajo branje

Tablični računalniki, kot so Applov iPad, tablica Samsung Galaxy ali Microsoftov Surface, mnogim olajšajo branje besedil, je pokazala raziskava nemške Univerze Johannesa Gutenberga.

Na tabličnih računalnikih beremo najlažje, je pokazala raziskava nemške univerze v Mainzu. Raziskovalci izobraževalne ustanove so raziskovali, pri branju na katerem mediju so človeški možgani pod največjim naporom, in odkrili so, da na tablicah beremo lažje kot na papirju ali elektronskih bralnikih, kot je Amazonov Kindle.

Na tabličnih računalnikih najlažje berejo tudi starejši uporabniki. Raziskava je pokazala, da besedila najlažje bere na tabličnih računalnikih 36 odstotkov potrošnikov, ki so stari od 21 do 34 let, in 21 odstotkov tistih, ki so starejši od 60 let. Od vseh starostnih skupin so slednji na tablicah najlažje brali oz. so se njihovi možgani v primerjavi s prebiranjem ostalih medijev najmanj naprezali. Besedilo prikazano na tablici so prebrali sedundo do štiri hitreje kot isto besedilo natisnjeno na papir.

Analitiki nemške univerze pravijo, da je temu tako, ker besedilo na osvetljenem zaslonu najlažje razločimo. Starejši uporabniki zato na tablicah berejo lažje, ker je kontrast med besedilom in »papirjem« večji.

Raziskava je med vsemi udeleženci uporabila medije: papir, Kindle in iPad.

Vir: tabtimes.com