• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Češki investicijski sklad PPF potrdil prevzem lastnika Pro Plusa

Skupina PPF je podpisala sporazum o prevzemu družbe Central European Media Enterprises (CME), ki je v Sloveniji lastnik medijske hiše Pro Plus. Posel ocenjujejo na 1,9 milijarde evrov, prevzem pa naj bi se zaključil sredi leta 2020, ko bodo nadzorni organi izdali potrebna soglasja.

Foto: Pro Plus

Češki sklad PPF ob podpisu sporazuma o prevzemu  sicer ni napovedal večjih sprememb. »Nakup CME in povezanih medijskih podjetij v petih evropskih državah bo dopolnil in še dodatno okrepil naše telekomunikacijske posle v Srednji in Vzhodni Evropi. Želimo si okrepiti naravno povezanost med ustvarjanjem vsebin in njihovo distribucijo, s čimer bomo omogočili nadaljnji razvoj naših telekomunikacijskih in medijskih podjetij. CME je uspešna in dobro vodena organizacija, zato ne nameravamo bistveno posegati v njeno delovanje,« je posel komentiral Petr Kellner, večinski lastnik skupine PPF.

CME v Sloveniji preko Pro Plusa upravlja televizijska kanala POP TV in Kanal A, poleg tega pa ima televizijske programe še na Češkem, Slovaškem ter v Bolgariji in Romuniji. Skupno upravlja kar 36 televizijskih kanalov, ki svoje vsebine ponujajo približno 50 milijonom gledalcev. CME je sprva nameraval Pro Plus prodati nizozemski družbi United Group (v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach), januarja letos pa je od prodaje odstopil. Potencialno največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji je med drugim zaznamovalo dolgotrajno odločanje Agencije za varstvo konkurence RS.