• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Nad lažne novice tudi z »modrostjo« množic

Slovenski start-up BlockBird je medijsko hišo Forbes prepričal s svojo platformo za priporočanje novic. Boštjan Kožuh, njegov soustanovitelj in direktor analitike, je za MM pojasnil glavne prednosti njihove platforme v primerjavi z drugimi. Zaupal nam je tudi njihov »recept« za boj proti lažnim novicam.

Pri BlockBirdu želijo z »močjo« umetne inteligence in tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) spremeniti način, kako spremljamo novice. Njihovo delo so že prepoznali pri Forbesu in slovensko podjetje uvrstili na seznam obetavnih start-upov, ki uspevajo na trgih zunaj ZDA. Vsem podjetjem, uvrščenim na Forbesov seznam, je skupna disrupcija »tradicionalnih« panog: v primeru BlockBirda gre za medijsko disrupcijo. Njihova platforma namreč uporabnikom na enem mestu omogoča dostop do vseh novic iz sveta kriptovalut (te novice naj bi bile sicer le odskočna deska, saj nameravajo z razvojem vključiti še druga področja), ki jih ti lahko sočasno tudi ocenjujejo.  Platforma se »uči« na uporabnikovih interakcijah in vsebini novic ter se mu ves čas prilagaja. A prava »disrupcija« se skriva v podrobnostih.

Platforma, ki opozarja na neprimerne vsebine

V prvi vrsti nas je zanimalo, kako se BlockBirdov sistem za priporočanje novic razlikuje od konkurenčnih. Kot najpomembnejšo prednost Boštjan Kožuh izpostavlja kombinacijo semantične analize vsebine, analize povezav med novicami in analize povezav med uporabniki. »Ko k temu dodamo še zgodovino uporabnikovih preferenc, lahko izdelamo priporočila, ki so vsakemu posamezniku zares pisana na  kožo. Naša priporočila se razlikujejo tudi v tem, da uporabniku vsebine ne le predlagamo, temveč mu tudi ponudimo samodejno pripravljene povzetke in ga proaktivno opozarjamo na potencialno neprimerne vsebine – tako z vidika njihove verodostojnosti kot tudi z vidika relevantnosti za posameznega uporabnika,« pojasnjuje sogovornik. Med drugim platforma uporabnika »opominja« glede novic, ki so mu pomembne, jih predlaga v branje, sčasoma pa bo ponudila celo možnost opozarjanja na morebitne lažne novice.

Nad lažne novice s kombinacijo umetne inteligence in inteligence množic

BlockBirdov pristop zaznavanja lažnih novic temelji na kombinaciji umetne inteligence in inteligence množic, osnovane na tako imenovani družbeni fiziki. »Z domišljeno postavljenimi vprašanji in variabilnim nagrajevanjem z lastnim kripto žetonom bo platforma uporabnike motivirala, da novice in njihove posamezne dele ocenjujejo z različnih zornih kotov. Algoritmi bodo odgovorom dali težo oziroma pomen, pri čemer bodo med drugim upoštevali zgodovino odgovorov uporabnika, njegov digitalni odtis in povezave z drugimi uporabniki, pa tudi njihove povezave z novicami, viri in avtorji ter drugimi elementi.« Ob tem dodaja, da bodo algoritmi za analizo besedil analizirali vsebino novic ter jo povezali z ocenami uporabnikov. Ko bo platforma v analizo dodala še povezanost novic in virov na vsebinski ravni, bo jasna skupna ocena, ki pa jo bodo pred objavo preverili še na nekaj dodatnih ravneh.

Dinamično oblikovanje meril relevantnosti

Pri BlockBirdu poudarjajo, da platforma ni namenjena zgolj zaznavanju lažnih novic, ampak bo novice ocenjevala po različnih merilih kakovosti, kot so relevantnost, izvirnost, natančnost in druga. Merila za oceno niso vnaprej določena, temveč se oblikujejo dinamično na osnovi odgovorov oziroma glasovanja uporabnikov in drugih že omenjenih pristopov. »Uporabniki pri prebiranju novice na osnovi pametnih algoritmov dobivajo vprašanja, ki po eni strani omogočijo uvid v kakovost z različnih zornih kotov, hkrati pa so postavljeni in uteženi tako, da minimizirajo njihovo zavedno ali nezavedno pristranskost.«

Kako pa so se pri BlockBirdu lotili vprašanja avtorskih pravic in kako se dogovarjajo z mediji glede uporabe njihovih novinarskih vsebin?»Z vsakim virom, iz katerega črpamo novice za platformo BlockBird, se za pravice dogovarjamo individualno,« še pojasni Kožuh.