• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Bo Facebook založnikom dejansko plačeval za vsebine?

Po poročanju Wall Street Journala naj bi Facebook v okviru nastajajoče podstrani založnikom »plačeval na milijone dolarjev«.

WSJ med drugim poroča, da je Facebook medijem že ponudil okrog 2,7 milijona evrov, da bi lahko na posebni podstrani objavljal vsebine (verodostojnih) medijev. Pri Facebooku naj bi se že sestali z vodstvi medijskih družb ABC News, Washington Post, Bloomberg in Wall Street Journal. Za zdaj karkšnega koli sodelovanja ni potrdil še nihče od naštetih. Prav tako še ni znano ime Facebookove podstrani in kakšne oblike novic naj bi tam objavljali. Pravzaprav je znano le to, da naj bi bila popolnoma ločena od »matične« strani.

Omenjeni članek WSJ pomeni zanimiv zasuk pri obravnavanju medijev s strani tehnološkega velikana. Očitkom, da je Facebook eden od najbolj »zaslužnih« za širjenje lažnih novic (predvsem po ameriških predsedniških volitvah leta 2016), so sledili drastični ukrepi. Ne le, da se je postopoma močno zmanjšal organski doseg, temveč je na začetku leta 2018 sledila tudi napoved, da bodo objave z novicami postopoma začele izginjati iz podajalnika novic. Slovenski predstavniki medijskih družb so za MM svoje mnenje izrazili v članku »Facebook je odvrgel rokavice – kaj pa zdaj«.