• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Najpomembnejša odločitev v zgodovini obeh časnikov«

Kot smo že poročali, je Agencija za varstvo konkurence (AVK) včeraj izdala dovoljenje za združitev časopisnih hiš Dnevnik in Večer. V obeh podjetjih zagotavljajo, da bodo še naprej vodili samostojno uredniško politiko. Odločba AVK sicer stopi v veljavo v 30-ih dneh, vsi postopki pa še niso zaključeni.

Miran Lesjak, odgovorni urednik Dnevnika, in Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera. Foto: Tit Košir in Sašo Bizjak

Zadnje dovoljenje in začetek postopka združevanja

Vsebine odločbe AVK vodstvi Večera in Dnevnika še nista komentirali, ker jo morata še »preučiti«. V novem skupnem podjetju DV mediji naj bi imela vsaka družba 50-odstotni delež, z združitvijo pa naj bi prihranili skoraj milijon evrov. Kot so lastniki Dnevnika in Večera že večkrat poudarili, bosta oba časnika še naprej izhajala ločeno (in z ločenima uredništvoma), pod blagovnima znamkama Večer in Dnevnik, ki imata vsak svojo (lokalno) bazo bralcev. »S tem smo pridobili še zadnje regulatorno dovoljenje, ki je potrebno za začetek postopka združevanja. Gre za premik, ki ga glede na zaostrene razmere na trgu tiskanih medijev obe družbi ocenjujeta za nujnega,« sta v skupni izjavi za javnost sporočila Uroš Hakl, direktor Večera, in Bojan Petan, predsednik uprave Dnevnika. 

»Oba časopisa bosta ostala, kar sta – ljubljanski Dnevnik in mariborski Večer«

Poteza združitve je ena najpomembnejših odločitev v zgodovini obeh časnikov, je v sporočilu za javnost izjavil Miran Lesjak, odgovorni urednik Dnevnika. Zagotovil je, da bosta oba časopisa »ostala, kar sta – ljubljanski Dnevnik in mariborski Večer«. Odločitev je bila po njegovih besedah sprejeta zato, da bi lahko časnika stala in obstala. »Če upoštevamo narodni in kulturni pomen Dnevnika in Večera, taka aluzija na očeta slovenske pisane besede (Primoža Trubarja, op. p.) sploh ni neutemeljena. Živimo pač v časih, ko se časopisi, a ne le časopisi, marveč vsi klasični mediji, ki stavijo na kakovost informacije, profesionalizem in na lastno verodostojnost, borijo za obstoj,« je opozoril Lesjak.

Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, pa je po drugi strani opozoril, da bo novi projekt zahteven in poln izzivov, tudi novinarskih in uredniških. »Ob odgovornih, pretehtanih odločitvah lastnikov, kako izpeljati naslednje korake, bi to moralo bistveno izboljšati poslovno kondicijo in preživetveno sposobnost obeh medijev, istočasno pa bi to morala biti dobra novica tudi za bralce, ki bodo imeli na voljo še večje število različnih avtorskih zgodb, iz različnih koncev Slovenije in različnih področij,« ocenjuje Stepišnik.