• Facebook
  • Twitter
  • RSS

The Guardian o Ljubljani: »Impresivno!«

Od nič recikliranja do nič smeti, so Ljubljano pohvalili pri britanskem časniku The Guardian. V seriji prispevkov o inovativnih rešitvah evropskih mest je slovenski prestolnici »uspelo pri sistemu ravnanja z odpadki«.

Foto: Luka Dakskobler

Kot pove že sam naslov članka »Od nič recikliranja do nič smeti«, je Ljubljana prva prestolnica v Evropi s ciljem, da postane »zero waste« oziroma mesto brez odpadkov. Premik se je postopoma začel leta 2002, eden od bolj drastičnih ukrepov pa je sledil leta 2013, ko so uvedli ločevanje odpadkov pri gospodinjstvih, navaja The Guardian.

Rezultati? Leta 2008 je Ljubljana reciklirala 29,3 % odpadkov, zdaj je ta delež 68 %, pri čemer tla »prejmejo« 80 % manj odpadnih snovi. S povprečjem 115 kilogramov nastalih odpadkov na prebivalca je Ljubljana s tega vidika eno od najučinkovitejših mest v Evropi, pred njo je na primer (precej manjši) Treviso z 59 kilogrami.

Ne le, da ima Ljubljana urejen sistem recikliranja, pri časniku hvalijo tudi vestnost prebivalcev pri ločevanju (kar pa ne pomeni, da ne bi moglo biti še bolje) in naraščajoče število »zero waste« trgovin po mestu. »Čeprav je središče mesta polno turistov, to ostaja čisto,« so navdušeni. Izziv za prihodnost pa po opažanju The Guardiana ostajajo odpadne sveče, po porabi katerih smo Slovenci v svetovnem vrhu.

Naj omenimo, da bo 6. junija 2019 na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču tudi prva okolju prijazna konferenca s področja marketinga in komunikacij v Sloveniji, 08DIGGIT, o omenjeni tematiki pa pišemo tudi v reviji saMMozavestno, ki izide skupaj z junijskim MM-om.