• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Leon Magdalenc: 60/100 (100 tekstov za 60 let)

Leon Magdalenc je svoj 60. jubilej obeležil na prav poseben način. Podaril si je knjigo. Ne gre za (avto)biografijo (»Nisem tako zanimiv, da bi mi drugi pisali biografije, prav ne toliko pomemben, da bi kar sam pisal avtobiografijo.«), temveč za njegova razmišljanja, ki jih je razgalil v kolumnah za časopis Dnevnik. 60 jih je.

Kolumniškim zapisom je dodal 30 komentarjev, ki jih je napisal povsem na novo. Knjigo pa odlikuje še 10 skic, zgoščenih sežetkov njegove komunikacijske teorije, strnjene v jasne napotke. »V desetih skicah sem zbral vse tisto, kar delam z veseljem. Največjim veseljem. Predajam, podajam in navdušujem ljudi, skupine, avditorije, da uživajo v komuniciranju, govorjenju, nastopanju,« zapiše v uvodu h knjigi.

Magdalenc, ki je bil v svoji karieri med drugim glasbeni in kulturni urednik ter novinar, nato pa »prešel« na agencijsko stran in bil direktor projektov za odnose z javnostmi v agenciji Pristop, kreativni direktor pri Publicis/Virgu in direktor v agenciji za direktni marketing Indirekt, namreč že več kot 25 let vodi treninge javnega nastopanja pred kamero in mikrofonom, deluje kot trener komunikacijskih, prodajnih in prezentacijskih veščin ter vodi predavanja in delavnice na temo motiviranja, vodenja in timskega dela. Od leta 2002 je direktor in solastnik butične agencije Nastop Plus.

Bralci njegove knjige, ki se ukvarjate z marketingom in komuniciranjem, boste verjetno največjo vrednost prepoznali prav v omenjenih skicah, v katerih kratko in zgoščeno podaja nasvete za boljše javno nastopanje in komuniciranje. »Vsako misel, vsako idejo in vsako sporočilo mora govorec znati povedati v desetih, tridesetih ali šestdesetih sekundah. Od enega stavka do kompleksne zgodbe,« povzame.

Knjiga vas ne bo pustila ravnodušnih tudi zaradi svoje estetske dovršenosti. Izvirno podobo ji je nadel oblikovalec Boštjan Botas Kenda (studiobotas). Med posamezne kolumne je umestil posnetke izvirnih časopisnih postavitev in rokopisne skice Magdalenčevih zapisov, ki ponazarjajo avtorjev strukturirani miselni proces pred nastankom vsakega besedila. »Sem pa od nekdaj strukturalist. Prej kot kakšen drugače vrednostno politično opredeljen posameznik. Zato ima tudi ta knjiga jasno strukturo,« pojasni avtor in dodaja, da je knjiga neke vrste revija, ki je ni potrebno listati ali brati od začetka. Večplastno delo torej, ki bo obogatilo knjižno polico vsakega komunikatorja.