• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Financial Times ustvaril »bota proti predsodkom«

Britanski časopis Financial Times se bo proti domnevnim predsodkom boril s pomočjo algoritma. Ta bo pomagal »razbrati« spol avtorja vira, namen nove tehnologije pa je spodbuditi novinarje, da bodo v svoje članke večkrat vključili mnenja strokovnjakinj.

Pri Financial Timesu so namreč ugotovili, da je le petina (21 odstotkov) citiranih virov v avtorstvu žensk. Uredniki bodo s pomočjo bota »She Said He Said« dobili preglednejše podatke o virih in s tem v prihodnosti večjo uravnoteženost med spoloma. Na podlagi podatkov naj bi tehnologija opozorila medijsko hišo ob morebitni diskriminaciji in spolni neuravnoteženosti. Algoritem naj bi sicer beležil podatke o spolu, etnični pripadnosti in geografskem izvoru avtorjev.

»V letu 2018 je bilo dovolj povedanega o tem, da so algoritmi toliko dobri, kolikor je dobra njihova »baza«, torej podatki. Če umetno inteligenco prepustimo družbi, v kateri vladajo predsodki,  prav tako dobimo rezultate, polne predsodkov,«  pravijo pri Financial Timesu. Odgovorna urednica časopisa Roula Khalaf je v internem sporočilu svojim zaposlenim zapisala še, da »več citiranih avtoric pomeni tudi več bralk«.