• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Delo, Dnevnik in Večer napovedali skupno raziskavo o branosti medijev

Pred časom smo poročali, da se projekt Revidiranih prodanih naklad (RPN) pod okriljem SOZ-a letos ukinja. Večer, Dnevnik in Delo so se z izvajalcem raziskave Valiconom odločili za skupni projekt. Prva objavo rezultatov predvidevajo za marec 2018.

Foto: Pixabay

Skrajni čas za preglednost in transparentnost

»Založniki, ki smo doslej sodelovali v raziskavi RPN in transparentno nastopali na medijskem trgu, smo ugotovili, da nas je v projektu RPN ostala le peščica, ki razkriva podatke o nakladi. Že nekaj časa v Sloveniji ni kredibilne raziskave, ki bi merila doseg in branost tiskanih medijev, oziroma založnikov, ki v svojem portfelju združujejo tisk z elektronskimi mediji. Zato smo se odločili združiti moči trije založniki, saj je skrajni čas, da se na področju raziskav tiskanih medijev uredita nepreglednost in netransparentnost. Založniki tiskanih medijev izgubljamo vpliv in ugled zaradi nepoštenih praks drugih,« so povedali pristopniki. Povezali so se z Valiconom, ki je v preteklosti izvajal raziskave na nacionalni ravni.

Z novo raziskavo želijo sodelujoči utrditi položaj pri oglaševalcih in se postaviti na mesto, ki »bi ga tisk v oglaševalskem kolaču moral dosegati, pa ga zaradi različnih razlogov ne«. Skupna raziskava bo vsebovala podatke o branosti tiskanih medijev, ki jo bo izvajal Valicon, ter podatke o nakladah, ki jih bodo zagotovili založniki. Raziskavo bodo dali v uporabo agencijam brezplačno, vendar jim bodo na voljo le podatki založnikov, ki sodelujejo v raziskavi (torej podatki Dnevnika, Večera in Dela).

»Valicon bo seveda povabil k sodelovanju tudi druge založnike, vendar je pogoj za pristop, da razkrijejo podatke o nakladah. Združeni največji založniki tiskanih edicij smo za transparentno in pošteno konkurenco z drugimi mediji.« Kot ciljno občinstvo navajajo oglaševalce/partnerje in agencije, založnike in Ministrstvo za kulturo RS, druge stanovske organizacije ter drugo zainteresirana javnost.

Spomnimo: konec januarja so nam is SOZ-a sporočili, da se projekt RPN z letom 2018 ukinja