• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Mediji pozivajo Cerarja k razrešitvi Peršaka

Združenje radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije – Medijski zbornici javno poziva predsednika Vlade RS Mira Cerarja, da razreši ministra za kulturo Antona Peršaka.

Foto: Pixabay

Slovenski mediji ugotavljajo, da je minister strokovno nekompetenten za pripravo medijske zakonodaje, ki bo slovenskim medijem omogočila obstoj, sprejeta pa bo v sodelovanju z deležniki, kot je to običaj v demokratičnih družbah. 

V dveh ključnih dokumentih – Strategiji razvoja medijev in Nacionalnem programu za kulturo, z izjemo javnega zavoda RTV, mediji sploh niso omenjeni. 

Postopki priprave in sprejemanja dokumentov na Ministrstvu za kulturo RS potekajo brez predhodnega posvetovanja z zainteresirano javnostjo in stroko. Poleg tega je minister Anton Peršak s svojim odnosom do stroke in medijev v vseh dosedanjih javnih razpravah pokazal popolno ignoranco ter elementarno nepoznavanje vloge medijev v demokratični družbi, menijo v Združenju radiodifuznih medijev.

Mediji zato pozivajo predsednika vlade dr. Mira Cerarja, da po razrešitvi ministra nemudoma pristopi k urgentni pripravi najnujnejših popravkov zakonodaje, ki naj nastanejo v dialogu z izdajatelji medijev, novinarji in s stroko in ne z njihovim ignoriranjem ali sprenevedanjem. Slovenija potrebuje medijsko zakonodajo, ki bo upoštevala vlogo medijev in novinarjev v demokratični družbi, kot enega ključnih nosilcev javnega nadzora nad oblastjo. 

»Razrešitev ministra Antona Peršaka zahtevamo, ker je nesprejemljivo, da ministrstvo, pristojno za medije, vodi oseba, ki medijev ne razume in jih tudi ne želi razumeti ter v dveh letih za medije ni naredila praktično ničesar. Minister Anton Peršak je s svojo neaktivnostjo naredil slovenskim medijem dolgoročno nepopravljivo škodo,« še dodajajo v združenju.

Čeprav Marketing Magazin ni član medijske zbornice, se pozivu pridružuje