• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Google odprl drugi krog prijav inovativnih novinarskih projektov

Google je odprl drugi krog prijav za črpanje sredstev iz Sklada za inovacije DNI in k oddaji prijav vabi vse, ki v Evropi snujejo ali že izvajajo inovativne (digitalne) novinarske projekte. Prijave bodo sprejemali do 11. julija 2016.

S pomočjo Sklada za inovacije DNI bo Google v naslednjih treh letih namenil 150 milijonov evrov v obliki subvencij brez obveznosti za podporo inovativnosti na področju novinarstva v Evropi. V prvem krogu je sredstva iz sklada prejelo 128 prejemnikov iz različnih evropskih držav, prijavljenih pa je bilo več kot 1000  projektov iz 30 evropskih držav. Med prejemniki sredstev je tudi Slovenija, ki je, kot je razvidno iz Googlove infografike, prejela 331.860 evrov. Med njimi je na Googlovem seznamu prejemnikov med slovenskimi prejemniki omenjen le Danes je nov dan, inštitut za druga vprašanja, a seznam še ni popoln.

Cilj Sklada za inovacije DNI je spodbuditi novo razmišljanje, ki lahko izhaja iz katerega koli področja v ekosistemu ustvarjanja in oblikovanja novic, in novinarskim organizacijam vseh velikosti omogočiti prostor in sredstva za preizkušanje novih stvari in idej brez kakršnih koli zahtev ali pogojev, sporočajo iz Googla.

Kot navajajo, je pobuda Digitalne novice, ki se je razvila iz sodelovanja med podjetjem Google in peščico evropskih novinarskih organizacij, prerasla v velik ekosistem, v katerem sodeluje več kot 150 organizacij, ki si skupnimi močmi prizadevajo za vrhunsko kakovost novinarstva s pomočjo tehnologije in inovacij. Pobuda je odprta za vse, ki v Evropi delujejo na področju digitalnega novinarstva, naj bodo to velika ali manjša podjetja, že uveljavljena ali nedavno ustanovljena podjetja.

Drugi krog prijav za črpanje sredstev iz omenjenega sklada je odprt od 2. junija do 11. julija 2016. Več informacij je na voljo na spletni strani Sklada za inovacije DNI.