• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Z aplikacijo Daljinec+ tudi do podatkov o najbolj gledanih vsebinah v živo

Pri Telekomu Slovenije so nedavno predstavili mobilno aplikacijo Daljinec+, ki združuje napredne funkcije spremljanja televizijskih vsebin in funkcije fizičnega daljinskega upravljalnika. Poleg priporočanja vsebin glede na navade uporabnika nudi tudi informacijo o dvajsetih najbolj gledanih tv-oddajah v danem trenutku.

Aplikacija Daljinec+. (Foto: Telekom Slovenije)

Telekom Slovenije z mobilno aplikacijo Daljinec+, ki je na voljo brezplačno v spletnih trgovinah Google Play in App Store, uporabnikom SiOL TV in TViN pomaga izbrati najboljše vsebine glede na njihove gledalske navade.

»Za uporabo polne funkcionalnosti aplikacije Daljinec+ se uporabniki prijavijo z uporabniškim računom Moj Telekom, aplikacija pa jim nato ponudi celovit pregled TV-vsebin, vključno s pregledom najaktualnejših vsebin iz programske sheme SiOL TV ter priporočilom TV-vsebin, ki bi jih utegnile zanimati. Ob tem imajo uporabniki na voljo tudi možnost spremljanja vsebin na TV-zaslonu ali preko TViN-a, tako da lahko svoje najljubše oddaje ali prenose spremljajo kjer koli in kadar koli,« pojasnjujejo pri Telekomu Slovenije.

Vsebine na voljo za kasnejši ogled

S pomočjo aplikacije si lahko uporabniki TV-spored prilagodijo glede na datum, časovni interval in kategorije, vsebine, ki si jih želijo ogledati kasneje, pa lahko spravijo v poseben sklop – Moj izbor. Pri tem lahko izbirajo ne le med vsebinami aktualnega TV-sporeda, temveč tudi iz TV-sporeda za šest dni vnaprej (v tem primeru jih opomnik opozori na pričetek želene oddaje, in sicer vsaj 15 minut prej. Časovni interval opomnika od 15 minut do 2 uri si lahko vsak uporabnik v nastavitvah aplikacije Daljinec+ določi sam). Vsebine so nato uporabnikom na izbranih TV-programih na voljo tudi za kasnejši ogled, in sicer prek Ogleda nazaj do 7 dni. Ob tem lahko uporabniki v sklop Moj izbor uvrstijo tudi vsebine na zahtevo, ki jih nudijo različne videoteke SiOL TV. V tem primeru opomnik uporabnike opozori, naj si določeno vsebino ogledajo, preden se možnost ogleda izteče (čas opomnika v razponu od 6 ur do 2 dneva posameznik določi v nastavitvah aplikacije).

Določene funkcionalnosti tudi za neprijavljene uporabnike

Določene funkcionalnosti aplikacije Daljinec+, kot je predvajanje ali premikanje med TV-programi, so na voljo tudi neprijavljenim uporabnikom. Ti lahko preklapljajo med televizijskimi in radijskimi programi, pregledujejo podrobnosti oddaj, ki so na sporedu, upravljajo z jakostjo zvoka, posnamejo oddaje in uporabljajo ostale funkcije, ki jih sicer omogoča fizični daljinec za BOX. Vendar v tem primeru ne morejo uporabljati pregleda osebno prilagojenih vsebin ter vsebin ocenjevati ali dodajati v sklop Moj izbor. Za ogled vsebin na SiOL TV preko aplikacije Daljinec+ in uporabo funkcij fizičnega daljinca morata biti BOX in mobilni telefon uporabnika povezana v isto omrežje, BOX pa priključen v standarden način delovanja.

V živo najbolj gledani smučarski skoki

Aplikacija Daljinec+ vsebine priporoča glede na dosedanje uporabniške navade uporabnika ter glede na priljubljenost med ostalimi uporabniki, hkrati pa nudi tudi informacijo, katerih dvajset televizijskih programov je v danem trenutku najbolj gledanih.

»Pri spremljanju gledanosti TV-programov gre za odstotek aktivnih gledalcev vsebin SiOL TV (TViN ni vključen), ki so uporabniki BOX-komunikatorjev, pri čemer se upošteva posamezna naprava BOX, medtem ko uporabniki kabelske televizije niso zajeti. Podatek se ažurira v realnem času,« v Telekomu Slovenije odgovarjajo na vprašanje, na kakšen način pridobivajo podatke o najbolj gledanih vsebinah.

Po njihovih podatkih je doslej največ naročnikov SiOL TV v živo spremljalo skoke Petra Prevca in ostalih slovenskih skakalcev na novoletni turneji in svetovnem prvenstvu v poletih. »Preko Ogleda nazaj pa se naši gledalci največkrat vračajo k ogledu informativnih oddaj in resničnostnih šovov ter nadaljevank domače produkcije na TV-programih Planet TV, POP TV in Kanal A,« ugotavljajo v Telekomu Slovenije.

Kot pravijo v Telekomu Slovenije, število prenosov aplikacije Daljinec+ iz spletnih trgovin App Store in Google Play vsakodnevno narašča, a konkretnega števila zaradi varovanja poslovne zaupnosti ne morejo razkriti.