• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako se mediji borijo proti blokiranju spletnih oglasov?

Mediji se poslužujejo različnih pristopov za soočanje z blokiranjem spletnih oglasov, ki zanje predstavlja vedno večjo težavo. Najsi je to blokiranje programov za blokiranje spletnih oglasov ali preoblikovanje spletnih strani, možnosti za sproprijemanje s tem izzivom je vse več.

Foto: Dreamstime

Newyorški spletni časnik Forbes se je s težavo soočil tako, da je zavrnil dostop vsem, ki uporabljajo programe za blokiranje spletnih oglasov. Raziskave so pokazale, da je po mesecu dni 44 odstotkov uporabnikov to upoštevalo in program za blokiranje spletnih oglasov izklopilo, da jim je bil lahko omogočen dostop do vsebin.

Strategija spletnega medija Huffington Post je vključevala izboljšanje uporabniške izkušnje. Uporabili so jasno označene nativne oglase in se že v prvi vrsti izognili razlogu za blokiranje spletnih oglasov. Njihova globalna vodja za strategijo in razvoj Kristen Cieslar je zavrnila splošno prepričanje, da so uporabniki pripravljeni svoje osebne podatke zamenjati za boljšo izkušnjo. »Gre za nekakšen mit v oglaševalskem svetu, da bodo v zameno za boljšo uporabniško izkušnjo bolj naklonjeni posredovanju svojih podatkov.«

Rezultati nove študije ameriškega raziskovalnega centra Pew sicer kažejo, da gre za več okoliščin, pri katerih bodo Američani delili svoje osebne informacije v zameno za zaznano vrednost. Ameriški uporabniki večinoma razmišljajo v okviru različnih posledic, kot sta nezaželena pošta in kršitev zasebnosti. Med vsemi ponudbami, ki jim jih blagovne znamke nudijo v zameno, kot so trgovske kartice zvestobe ali relevantne vsebine v družbenih medijih, uporabniki vsaj eno prepoznali kot sprejemljivo, ugotavlja Pew.

Spletni medij Slate je ob programih za blokiranje spletnih oglasov zaznal priložnost in uporabnike povabil k prijavi za premijsko članstvo. Takšen pristop ni imel večjega vpliva na izgubljene prihodke od oglaševanja. V splošnem gre za pretiravanje, ko govorimo o finančnem vplivu programov za blokiranje spletnih oglasov, je prepričan direktor za razvoj izdelkov pri mediju Slate David Stern. Kot meni, je treba primerjati stroške borbe proti blokiranju spletnih oglasov in oportunitetne stroške osredotočanja na nove platforme.

Vir: Warc