• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Alibaba kupuje hongkonški časopis South China Morning Post

Kitajski spletni velikan Alibaba in njegov ustanovitelj Jack Ma se očitno podajata po poti Amazonovega ustanovitelja Jeffa Bezosa, ki je pred dvema letoma kupil hirajoči ameriški časopis Washington Post. Tudi Jack Ma se je namreč odločil rešiti časopis South China Morning Post, ki se je tako kot drugi tiskani časopisi po svetu znašel v resnih težavah.

Ustanovitelj Alibabe Jack Ma povečuje svoj medijski imperij.

Časopis South China Morning Post, ki se je nekoč ponašal z izjemno dobičkonosnostjo, se je v zadnjih letih pridružil svetovnim časopisnim velikanom v bitki za pridobivanje oglaševalcev, ki so jih začele pritegovati brezplačne spletne publikacije. V zadnjih treh letih so se prihodki tega časopisa z več kot 110-letno tradicijo, ki ima sedež v Hong Kongu in izhaja v angleščini, občutno zmanjšali.

Čeprav pri Alibabi ne razkrivajo, koliko so odšteli za časopis, pa so izjavili, da nakup vključuje tako časopis kot povezane dejavnosti družbe, med drugim izdajanje revije in upravljanje z nepremičninami. Napovedali so, da bodo opustili plačljivi zid za dostop do člankov na spletni strani časopisa, saj želijo povečati njegov globalni doseg, poleg tega pa so zatrdili, da se bodo »uredniške odločitve sprejemale v redakciji in ne v sejni sobi upravnega odbora«.

Alibaba na čelu z Jackom Majem bo z nakupom časopisa še povečal svoj hitro rastoči medijski imperij. Junija letos je namreč najavil nakup deleža v eni najvplivnejših kitajskih družb za poslovne medije, nekaj mesecev pozneje pa je vzpostavil podjetje za medijske in zabavne vsebine CMC Holdings. Novembra je najavil nakup video spletnega portala Youku Tudou, podobnega YouTubu, poleg tega pa je preko svoje družbe Alibaba Pictures Group investiral v zadnji film Misija nemogoče studia Paramount Pictures.

Vir: Bloomberg News