• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Tridesetletnica dokumentarnega programa Discovery

Discovery Communications, vodilni svetovni ponudnik plačljive televizije, je star natanko trideset let. Pred tremi desetletji je podjetje ustanovil John Hendricks in ustvaril Discovery Channel, prvi televizijski kanal z izključno dokumentarnim programom.

V tridesetih letih je Discovery Communications postal vodilni med svetovnimi ponudniki plačljive televizije, ki s povprečno desetimi programi v več kot 220 državah dosega skupno tri milijarde naročnikov. Od leta 1989 naprej, ko je Discovery Channel postal prvi mednarodni dokumentarni kanal z vsebinami za gledalce v Evropi in sčasoma tudi zunaj nje, se je družba stalno širila na nova tržišča, ustvarjala nove formate in v svoj program uvajala nove žanre. Danes v Discoveryjev portfelj sodijo priljubljeni kanali, kot so Animal Planet, TLC, ID in Eurosport.

Družba je svoji vlogi vodilnega kanala za dokumentarni žanr popolnoma predana in bo samo letos v svoje vsebine vložila dve milijardi dolarjev ter tako ponovno utrdila najgloblje vrednote blagovne znamke Discovery, strnjene v glagolih odkrivati, osupniti, navdihovati in izobraževati.

V Sloveniji je Discovery prisoten več kot deset let, gledalce pa dosega s petnajstimi tv-kanali (Discovery Channel, Animal Planet, TLC, ID, IDx, Discovery Science, Discovery Science HD, Discovery Showcase HD, Animal Planet HD, Discovery World, Eurosport, Eurosport HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD in Eurosport News). Sedež Discoveryja za jugovzhodno Evropo je v Bukarešti, od koder upravljajo deset tržišč, tudi slovensko.

Discovery je ob obletnici za svoje oboževalce iz jugovzhodne Evrope na Facebooku pripravil posebno aplikacijo mAppa radovednica, katere cilj je poiskati tisto, kar najbolj zanima ljudi v vsaki od petih dežel regije (Romuniji, Bolgariji, Srbiji, Hrvaški in Sloveniji)  ter to tudi prikazati. Uporabniki izbirajo med petimi vnaprej določenimi vprašanji v eni od desetih navedenih kategorij (raziskovanje vesolja, pustolovstvo in preživetje, človeška rasa, Zemlja, zgodovina, itd.) ali pa v za to predvideno polje vnesejo tisto, kar bi jih na določenem področju zanimalo. Iz zajema demografskih podatkov uporabnikov bo Discovery pridobill nacionalne digitalne zemljevide za vsako od držav udeleženk in na ta način ponazoril razlike tako med posameznimi regijami v državah kot tudi med državami jugovzhodne Evrope.